Innholdsrik høst på Litteraturhuset
Anne Applebaum, Andrev Walden og Jenny Erpenbeck er bare tre av over 120 gjester som står på Litteraturhusets program denne seinhøsten.
Publisert 18. september 2024
- Det blir en innholdsrik seinhøst på Litteraturhuset! Over 120 forfattere fordelt på 57 arrangementer står på plakaten de neste tre månedene, så det er bare å glede seg, forteller Susanne Kaluza, daglig leder for Stiftelsen Litteraturhuset.
- Vår høstsesong fokuserer på å bringe de virkelig store navnene til Norge, løfte norske forfattere og utforske presserende globale og lokale temaer. Temaene spenner fra maskulinitet og autoritære regimer til kultur som motstandskamp. Vi dykker også ned i samisk historie, hekseprosesser og Nordpolen. Og et tips: merk deg 26. oktober, som blir hoveddagen på årets rike sakprosafestival, sier Kaluza.
Margaret Atwood og Jenny Erpenbeck
Tidligere i høst kom nyheten om at kanadiske Margaret Atwood gjester Litteraturhusets program 31. oktober, og i tillegg møter tyske Jenny Erpenbeck til samtale 2. november. Begge arrangementene ble fulle på rekordtid, og nå kan vi glede alle med at det også blir en egen samtale med årets Bookerprisvinner Erpenbeck tirsdag 5. november.
- Jenny Erpenbeck er en original og helt særegen stemme i samtidslitteraturen, sier Litteraturhusets programsjef Linn Rottem.
- Erpenbeck skriver frem Tysklands og Europas nære historie i en finslipt litterær form, og det blir stadig tydeligere at hun er en forfatter på Nobelpris-nivå.
Internasjonale perspektiver
Men det er bare begynnelsen: På det internasjonale programmet står også polsk-amerikanske Anne Applebaum, britisk-palestinske Isabella Hammad og britisk-ugandiske Jennifer Makumbi.
Anne Applebaum har som forfatter og journalist vært en skarp kritiker av deler av vestlige politikeres bevegelse bort fra demokratiske verdier og prinsipper. I årets ferske utgivelse, Diktatorklubben, viser hun hvordan verdens autokrater samarbeider og lærer av hverandre på tvers av idelogiske og geografiske skillelinjer – og Vesten spiller med. 22. november møter Applebaum Minerva-redaktør og historiker Nils August Andresen til samtale på Litteraturhusets scene.
Det blir palestinsk fokus når Isabella Hammad møter forfatterkollega Priya Bains til samtale 19. november. Hennes nyeste roman Gjenferdet inn, som sentrerer rundt en oppsetning av Hamlet på Vestbredden, er en utforskning av identitet og tilhørighet, av kunst som motstandskamp, av samhold og av den smertefulle historien til en familie og et folk.
Jennifer Makumbis kritikerroste roman Kintu ble av flere anmeldere utropt til “Den store ugandiske romanen” da den kom ut. I høst blir den endelig tilgjengelig på norsk, og 13. november møter Makumbi forfatter og litteraturviter Bhakti Shringarpure til en samtale om giftig maskulinitet, en forbannet familie og hva som regnes som “for afrikansk” for europeiske lesere.
Skandinaviske stemmer
Fra Danmark får Litteraturhuset besøk av Olga Ravn, som er aktuell med romanen Voksbarnet. Med utgangspunkt i danske hekseprosesser på 1600-tallet, forteller romanen om adelskvinnen Christenze Kruckow som ble anklaget for hekseri, alt fortalt gjennom en liten dukke av bivoks. 23. oktober møter Ravn Wencke Mühleisen til samtale om kvinnefellesskap, hekseri og dansk historie.
Svenske Andrev Walden gjorde en brakdebut med den selvbiografiske romanen Jævla menn, som blant annet ble tildelt Augustpriset i Sverige. Boka følger gutten Andrev over syv år med syv ulike fedre, en oppvekst preget av rus, vold og ustabile omsorgspersoner. Walden møter Maria Kjos Fonn til samtale 13. november.
Her i Norge har Kyrre Andreassen høstet store lovord for sin nyeste roman Ikke mennesker jeg kan regne med, hans første på åtte år. I kjent harselerende Andreassen-stil forteller romanen om Linda Hansen, en middelaldrende tobarnsmor som blir forlatt av sin mann for en yngre kvinne, og opplever at hele livet raser sammen. Andreassen møter forfatterkollega Marie Aubert til samtale 9. oktober.
Også Line Baugstø har fått stor oppmerksomhet for sin siste roman Evil grandma. Romanen gir et nytt blikk på bestemorrollen, og tar opp temaer som overgangsalderen, generasjonsskiller og sosiale medier med bitende satire og fandenivoldsk energi. 16. oktober møter hun Vigdis Hjorth til en samtale om vanskelige familierelasjoner, sosiale avvik og det å ende opp som antagonisten i eget liv.
Utforskning av samisk historie og identitet
- Litteraturhuset har over flere år gjort et kontinuerlig arbeid med å øke kunnskapen om historie og litteratur fra Sápmi, også på tvers av det som er nasjonale stater i dag, sier Kaluza.
- I høst kan du derfor blant annet høre norsk-samiske Kathrine Nedrejord og svensk-samiske Tina Harnesk. Begge hører til en ny generasjon forfattere som fra ulike vinkler belyser den historiske undertrykkelsen av samer.
Både Nedredjord og Harnesk er aktuelle med nye romaner i høst, Sameproblemet og Mödramärg, som utforsker samisk identitet og historie, tar et oppgjør med den historiske samepolitikken i hvert sitt land, og synliggjør den fortsatt vedhengende stigmatiseringen mange samer opplever i dag. 27. november møtes de på Litteraturhuset, ledet av Aina Basso.
Før samtalen holder den svenske journalisten Arne Müller foredrag om framveksten av grønn industri i nord, og de medfølgende konfliktene med miljøorganisasjoner og urfolksgrupper. Må det grønne skiftet gå på bekostning av natur, artsmangfold og urfolkstradisjoner?
Les mer om Litteraturhusets løpende satsning på samisk litteratur her.
Fokus på norsk sakprosa
For første gang står Litteraturhuset for programmeringen av Norsk Sakprosafestival, som i år foregår lørdag 26. oktober, med utvidet program 24.-28. oktober. På programmet står blant annet britiske James Rebanks, et eget program for barn og unge, og en lang rekke aktuelle norske sakprosaforfattere. Les mer om Norsk Sakprosafestival og se hele programmet her!
Gjennom hele høsten kan du som vanlig også få kunnskapsrikt påfyll av ny norsk sakprosa på søndager.
De historieinteresserte kan lære mer om Romerriket fra Magnus Helgerud, om USAs rasistiske historie fra Ketil Raknes, og om historien om norske krigsseilere fra Ole Torp, fortalt gjennom hans fars livshistorie. De mer samfunnsorienterte kan høre Sigrun Slapgard fortelle om Werna Gerhardsen, Rune Slagstad om De nasjonale strategene, og Erling Kagge om Nordpolen. Eller hvorfor ikke komme på Lars Fr. H. Svendsens foredrag om dumhet og idioti, eller Thor Gotaas’ om sparken?
Debutantdager og NM i litteratur
Onsdag 4. og torsdag 5. desember runder vi som vanlig av det litterære året med De store debutantdagene! Her kommer årets debutanter innenfor skjønnlitteratur for voksne for å lese fra bøkene sine. De introduseres av erfarne forfattere som Vigdis Hjorth, Johan Harstad og Olaug Nilssen, og ønskes velkommen inn i forfattervarmen.
- Debutantene er litteratur-Norges framtid! De nye stemmene som forteller nye historier er viktige for å sørge for rekruttering av nye lesere. Med De store debutantdagene ønsker vi å løfte dem fram, sørge for at de blir hørt og får muligheten til å vokse litterært, sier Rottem.
Helt sist på programmet står den årlige quizen NM i litteratur, hvor quizmasterne Anne Gaathaug og Tuva Ørbeck Sørheim igjen står klare for å avgjøre hvem i Norge som kan mest om litteratur!
Velkommen til en innholdsrik høst på Litteraturhuset!