Afrotopia: Framtidens Afrika

Felwine Sarr og Thomas Hylland Eriksen om avkolonisering, eurosentrisme, kunstens rolle og Afrikas framtid.

Icon of a placeSkram

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Icon of a ticket130,-/80,-

Portrett av Felwine Sarr og Thomas Hylland Eriksen
Foto: Francesca Mantovani og Harald Medbøe

Hvordan skal Afrika nå sitt fulle potensiale når Europa fortsatt er malen man styrer etter? Ikke bare har århundrer med kolonisering og utbytting ribbet kontinentet for muligheter, men begrepet «utvikling» har blitt nærmest synonymt med å gå i Europas fotspor.

Det hevder den senegalesiske akademikeren Felwine Sarr i sin bok Afrotopia, som har hatt stor innflytelse globalt, både i akademiske kretser og i offentlig debatt. Her utforsker han muligheten for et nytt Afrika, med utgangspunkt i afrikanske tenkere, kunstnere og filosofisk tradisjon. Afrika trenger et utopia, et mål å strekke seg mot, uten å måle seg opp mot andre, mener Sarr. Hvordan kan et slikt afrotopia se ut?

Felwine Sarr er en toneangivende akademiker og aktiv samfunnsdebattant. Han er professor i økonomi ved universitetet Gaston-Berger i Senegal, og professor i fransk og frankofone studier ved Duke University, så vel som musiker og forfatter av flere romaner. Sammen med filosofen Achille Mbembe står han bak Les Ateliers De La Pensée, som samler akademikere og forfattere fra Afrika og diaspora. I 2018 utarbeidet Sarr og den franske kunsthistorikeren Bénédicte Savoy på oppdrag fra president Emmanuel Macron en rapport om repatriering av afrikanske kulturgjenstander i franske museer.

Thomas Hylland Eriksen er professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo, og forfatter av en rekke bøker om blant annet identitet, globalisering og samfunnsutvikling.

Nå møtes de to til samtale om avkolonisering, eurosentrisme, kunstens rolle og Afrikas framtid.

Samtalen vil være på engelsk.

Arrangementet inngår i Litteraturhusets satsning på afrikansk litteratur, historie og samfunnsdebatt. Les mer om prosjektet her.

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!