Olje i norske museer

Arr inviterer Anne Karin Saether, Kristoffer Jul-Larsen og Dag Andreassen til en samtale om olje og oljepenger i norske museer.

Icon of a placeNedjma

Icon of a ticket

Gratis

Oljerigg på havet
Foto: Knudsens Fotosenter/Dextra Photo, Norsk Teknisk Museum

Arr ønsker med sitt nye nummer Olje å gi et bidrag til en voksende forståelse av hva det vil si å være en oljestat.

Hvordan ser et samfunn gjennomsyret av olje ut og hvilke dilemmaer og ansvar stiller det oss overfor i tida fremover?

Oljen har formet verden siden slutten av 1800-tallet. Den har formet Norge i enda større grad.

Museer er ikke-kommersielle, permanente institusjoner som gjennom forskning, innsamling, fortolkning og formidling skal tilby refleksjon og kunnskap om den verden vi lever i.

Hvordan er oljen tilstede i norske museer? Hva stilles ut – og hva er fraværende? Oljebransjen er stor i norsk økonomi, i hvilken grad har den innvirkning på hvordan museer formidler og bevarer det norske oljesamfunnet?

15. februar kl 19 inviterer Arr – idéhistorisk tidsskrift til Anne Karin Sæter, Kristoffer Jul-Larsen og Dag Andreassen til en samtale om disse spørsmålene.

Anne Karin Saether har skrevet om oljens plass i det norske samfunnet i bøkene De beste intensjoner: Oljelandet i klimakampen (2017) og Må vi slutte med olje? (2023).

Dag Andreassen er konservator ved Norsk Teknisk Museum, der han blant annet har vært prosjektleder for utstillingen «Olje og gass».

Kristoffer Jul-Larsen er førsteamanuensis ved Høgskulen på Vestlandet. I Arrs kommende nummer har han bidratt med artikkelen «Oljekultur i norske kunstmuseer» sammen med Synnøve Marie Vik.

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.


Vil du leie Nedjma?

Dette arrangementet finner sted i Nedjma. Nedjma er en mellomstor sal i Litteraturhusets tredje etasje.

Bilde av salen Nedjma i 3. etasje på Litteraturhuset med tomme stolrader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!