Olje i norske museer

Arr inviterer Anne Karin Saether, Kristoffer Jul-Larsen og Dag Andreassen til en samtale om olje og oljepenger i norske museer.

Icon of a placeNedjma

Icon of a ticket

Free

Oljerigg på havet
Foto: Knudsens Fotosenter/Dextra Photo, Norsk Teknisk Museum

Arr ønsker med sitt nye nummer Olje å gi et bidrag til en voksende forståelse av hva det vil si å være en oljestat.

Hvordan ser et samfunn gjennomsyret av olje ut og hvilke dilemmaer og ansvar stiller det oss overfor i tida fremover?

Oljen har formet verden siden slutten av 1800-tallet. Den har formet Norge i enda større grad.

Museer er ikke-kommersielle, permanente institusjoner som gjennom forskning, innsamling, fortolkning og formidling skal tilby refleksjon og kunnskap om den verden vi lever i.

Hvordan er oljen tilstede i norske museer? Hva stilles ut – og hva er fraværende? Oljebransjen er stor i norsk økonomi, i hvilken grad har den innvirkning på hvordan museer formidler og bevarer det norske oljesamfunnet?

15. februar kl 19 inviterer Arr – idéhistorisk tidsskrift til Anne Karin Sæter, Kristoffer Jul-Larsen og Dag Andreassen til en samtale om disse spørsmålene.

Anne Karin Saether har skrevet om oljens plass i det norske samfunnet i bøkene De beste intensjoner: Oljelandet i klimakampen (2017) og Må vi slutte med olje? (2023).

Dag Andreassen er konservator ved Norsk Teknisk Museum, der han blant annet har vært prosjektleder for utstillingen «Olje og gass».

Kristoffer Jul-Larsen er førsteamanuensis ved Høgskulen på Vestlandet. I Arrs kommende nummer har han bidratt med artikkelen «Oljekultur i norske kunstmuseer» sammen med Synnøve Marie Vik.

The individual organizer is responsible for the event and text, obtaining photo permission, and photo credit. For questions about content, participants, or other details, please contact the organizer directly.


Do you want to rent Nedjma?

This event will take place in Nedjma. Nedjma er en mellomstor sal i Litteraturhusets tredje etasje.

Bilde av salen Nedjma i 3. etasje på Litteraturhuset med tomme stolrader.

Sign up for our newsletter

Sign up for our weekly newsletter – and get exciting news and events in your inbox every week!