Jakten den sorte Rimbaud

Mohamed Mbougar Sarr og Kathrine Nedrejord

Icon of a placeNedjma

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Icon of a ticketVoksen 120,-Student 70,-

Mohamed Mbougar Sarr og Kathrine Nedrejord

Senegalesiske Diégane bor i Paris, og har nylig publisert sin første bok til relativ stillhet. Nå står han fast som forfatter. Men når han ved en tilfeldighet oppdager en bok av en viss T. C. Elimane – en annen senegaleser – blir han sterkt grepet, både av romanen og mannen bak. For hvem var Elimane? Mannen fra Senegal, som fikk tilnavnet «den sorte Rimbaud» av franske kritikere da han utga romanen Umenneskelighetens labyrint på 1930-tallet, ble genierklært før en plagiat-beskyldning fikk ham til å forsvinne sporløst.

Faye tar opp jakten på forfatteren og mannen Elimane, og gjennom de mange historiene og menneskene han møter på veien, kommer han tettere på Elimane, en usensurert fransk litteraturhistorie, og selve litteraturens kraft.

Med Menneskenes mest fordekte minne (til norsk ved Thomas Lundbo) har senegalesiske Mohamed Mbougar Sarr selv skrevet en labyrint av en bok: Historien kryper stadig i nye retninger, og nye stemmer kommer til i denne rike romanen, der Roberto Bolaño er en tydelig litterær inspirasjonskilde. Sarr ble i fjor tildelt den prestisjetunge Goncourt-prisen for romanen, som første afrikaner sør for Sahara.

En av dem som har lest Sarr med stor glede, er forfatter Kathrine Nedrejord. I likhet er hun også opptatt av hvordan maktforholdene mellom kolonisator og kolonisert virker videre i dag, særlig med blikk på samisk historie i Norge. For sin seneste roman, Forbryter og straff, er hun nominert til Nordisk råds litteraturpris. Nå møter hun Mbougar Sarr til samtale om undertrykking og kolonisering, om jakten på historien og litteraturens betydning.

Samtalen vil foregå på engelsk.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!