Finnmarkingen Ivar Sælø: En kvensk kunst-pionér

Foredrag om kunstner og musiker Ivar Sælø.

Icon of a placeKverneland

Icon of an id badge

Arrangert avVadsølaget i Oslo

Icon of a ticket

Gratis

Bilde av Ivar Sælø som holder sitt eget kunstverk.

Ivar Sælø (1907-1978) var en lokal kunstner fra Vadsø som nå lenge etter sin død, får ny oppmerksomhet.

Sælø var en av de første finnmarkinger som faktisk kunne leve av kunsten sin. Han var utdannet ved Statens Tegneskole, i tillegg til Statens Kunstakademi. Sælø var ikke bare maler, men også fotograf. I tillegg deltok han aktivt i byens musikkliv, og i 1977 fikk han Vadsø kommunes kulturpris.

Han var påvirket av både kvensk, norsk og samisk kultur, og er mest kjent for sine oljemalerier med motiver fra naturen i Finnmark.

Sælø fikk også mange oppdrag fra det offentlige, og i dag preger hans utsmykninger fortsatt flere offentlige bygg og institusjoner i Finnmark. Han er også innkjøpt av Nasjonalmuseet i 2020 (Klesvask ved lavvoen 1957).

Vadsø museum – Ruija kvenmuseum ønsker nå å lage en egen katalog om kunstneren, som igjen skal bli en vandreutstilling med bilder tegnet eller malt av Ivar Sælø. Museet ønsker derfor at alle som har et bilde av kunstneren, tar kontakt.

I kveld er det sønnen, Jan Erik Sælø som forteller og viser bilder fra farens liv både som kunstner og musiker.

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.


Vil du leie Kverneland?

Dette arrangementet finner sted i Kverneland. Kverneland er en lys sal med utsikt mot Slottsparken.

Bilde av salen Kverneland på Litteraturhuset, med en stor veggillustrasjon som viser norske forfattere, tegnet av Steffen Kverneland.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!