Finnmarkingen Ivar Sælø: En kvensk kunst-pionér

Foredrag om kunstner og musiker Ivar Sælø.

Icon of a placeKverneland

Icon of an id badge

Organised byVadsølaget i Oslo

Icon of a ticket

Free

Bilde av Ivar Sælø som holder sitt eget kunstverk.

Ivar Sælø (1907-1978) var en lokal kunstner fra Vadsø som nå lenge etter sin død, får ny oppmerksomhet.

Sælø var en av de første finnmarkinger som faktisk kunne leve av kunsten sin. Han var utdannet ved Statens Tegneskole, i tillegg til Statens Kunstakademi. Sælø var ikke bare maler, men også fotograf. I tillegg deltok han aktivt i byens musikkliv, og i 1977 fikk han Vadsø kommunes kulturpris.

Han var påvirket av både kvensk, norsk og samisk kultur, og er mest kjent for sine oljemalerier med motiver fra naturen i Finnmark.

Sælø fikk også mange oppdrag fra det offentlige, og i dag preger hans utsmykninger fortsatt flere offentlige bygg og institusjoner i Finnmark. Han er også innkjøpt av Nasjonalmuseet i 2020 (Klesvask ved lavvoen 1957).

Vadsø museum – Ruija kvenmuseum ønsker nå å lage en egen katalog om kunstneren, som igjen skal bli en vandreutstilling med bilder tegnet eller malt av Ivar Sælø. Museet ønsker derfor at alle som har et bilde av kunstneren, tar kontakt.

I kveld er det sønnen, Jan Erik Sælø som forteller og viser bilder fra farens liv både som kunstner og musiker.

The individual organizer is responsible for the event and text, obtaining photo permission, and photo credit. For questions about content, participants, or other details, please contact the organizer directly.


Do you want to rent Kverneland?

This event will take place in Kverneland. Kverneland er en lys sal med utsikt mot Slottsparken.

Bilde av salen Kverneland på Litteraturhuset, med en stor veggillustrasjon som viser norske forfattere, tegnet av Steffen Kverneland.

Sign up for our newsletter

Sign up for our weekly newsletter – and get exciting news and events in your inbox every week!