Om Litteraturhuset

Vi er Norges eneste nasjonale litteraturhus, og jobber for å spre litteratur i bred forstand, verne om ytringsfriheten og bidra til en kunnskapsbasert offentlig samtale.

Illustrasjon av Litteraturhuset, tegnet av Julius Vidarssønn Langhoff
Illustrasjon: Julius Vidarssønn Langhoff

Stiftelsen Litteraturhuset ble grunnlagt 19. desember 2006. Vi åpnet dørene høsten 2007, er Norges første og Europas største litteraturhus. Nå har Litteraturhuset blitt et velkjent begrep og er Norges eneste nasjonale litteraturhus. Vi jobber for å spre litteratur i bred forstand, verne om ytringsfriheten og bidra til en kunnskapsbasert offentlig samtale. Husets nær 1700 årlige arrangementer trekker omkring 125.000 publikummere og besøkes fysisk av rundt en kvart million hvert år.

Litteraturhuset har i tillegg et bredt spekter av podkaster og heldigitale arrangementer med nasjonal og internasjonal lytter- og seerskare. For å skape en felles nasjonal litterær samtale samarbeider vi med over 60 folkebibliotek, fra Longyearbyen i nord til Lillesand i sør, med direkteoverføring av utvalgte arrangement.

Den fysiske basen er i Wergelandsveien 29 i Oslo, i et bygg Stiftelsen leier av Fritt Ord. Her har vi rom for mange ulike aktiviteter. I første etasje ligger en bokhandel, kafé og hovedscenen vår, Wergeland. I tillegg har vi 7 ulike scener og rom for samtale, debatt, formidling og dessuten podkastinnspilling.

Loftsetasjen huser forfattere og skribenter som trenger en arbeidsplass og et møtested i Oslo sentrum. I tillegg har vi en egen forfatterleilighet for utenlandske forfattere og intellektuelle.

Gjennom året programmerer Litteraturhusets stab innhold for barn og voksne. Med stor satsning på program for barn og ungdom ønsker vi å lære opp en ny generasjon lesere, uavhengig av etnisk bakgrunn og størrelse på lommeboka. Gjennom et mangfoldig spekter av internasjonale stemmer bringer vi nye perspektiver inn i norsk offentlighet, men har samtidig fokus på å speile bredden i norsk litteratur. Vi er særlig opptatt av å støtte og løfte fram nye forfatterstemmer gjennom tiltak som De store debutantdagene, og har siden oppstarten presentert over 500 debutanter på våre scener.

I tillegg bidrar en lang rekke aktører til en stor variasjon av panelsamtaler, seminarer, debatter og andre arrangementer ved å leie lokaler hos oss. Samlet gir dette et viktig bidrag til en velfungerende offentlig samtale. Fri meningsutveksling gjennom en bred og offentlig samtale er selve bærebjelken i ethvert demokrati.

Vil du jobbe på Litteraturhuset?

Vi har for tiden ingen ledige stillinger.

Disse holder til på huset

I Litteraturhusets tredje og fjerde etasje finner du kontorene til en håndfull verdifulle organisasjoner som på ulike måter arbeider for og med litteraturen:

Styret

Styret i Stiftelsen Litteraturhuset er:

Oppstilt bilde av 7 styremedlemmer i Stiftelsen Litteraturhuset

Årsberetninger

Her kan du laste ned årsberetninger for Stiftelsen Litteraturhuset.