Rekordbesøk av barn og unge

Slik var året på Litteraturhuset!

Publisert 5. januar 2024

Bilde fra barnehagebesøk på Litteraturhuset

Gjennom 2023 var Litteraturhuset fylt til randen med gode arrangement og engasjert publikum. 32 795 elever fikk gleden av våre skolebesøk, 6106 barnehagebarn lyttet til våre lesestunder, vi har sysselsatt 565 forfattere og illustratører og vi fylte salen igjen og igjen og igjen med våre mange arrangement for voksne!

I 2023 har Litteraturhuset fortsatt arbeidet med å formidle litteratur, leseglede og kunnskap til publikum i alle aldre, gjennom foredrag, samtaler, besøk fra skoler og barnehager, podkaster, digitale fortellerstunder, høytlesninger, fortellerturnéer, strømming til folkebibliotek, litterære antologier, quiz og mye mer.

Litteratur blir formidlet på Litteraturhuset, men det blir også skapt: Mange forfattere og skribenter har sin arbeidsplass på Skriveloftet. Hvert år tildeler vi tre gratisplasser på Skriveloftet, og i 2023 gikk disse plassene til poet, dramatiker og forfatter Kari Saanum, lege og forfatter Eystein Hellstrøm Hoddevik og forfatter og filmskaper Mirko Stopar.

Blant våre mange arrangement har vi gjennomført egne festivaler for samisk og kvensk/norskfinsk litteratur og til ære for Jon Fosse, hatt besøk av nobelprisvinner Abdulrazak Gurnah, og satt ny publikumsrekord på skolebesøk med til sammen 32 795 elever og lærere fordelt på alle trinn fra 1.trinn til vgs.

Portrett av Abdulrazak Gurnah

Totalt avholdt Litteraturhuset nesten 1500 arrangementer i 2023. Her er noen av høydepunktene:

Januar

  • Vi åpnet sesongen med to strålende norske forfattere: Nina Lykke og Agnes Ravatn. Samtalen ble sendt til 13 folkebibliotek som en del av prosjektet Direkte fra Litteraturhuset: Bø i Vesterålen, Fana, Gol, Grong, Hareid, Harstad, Kragerø, Lillesand, Nannestad, Nome, Sarpsborg, Skaun og Øygarden. Samtalen kan du høre på vår gratis og reklamefrie podkast:
  • Husforteller Jasdeep Singh Kalirai sparket i gang året med første del av årets nasjonale fortellerturnéer. Denne gang fikk 140 barnehagebarn på Sølvberget bibliotek og kulturhus i Stavanger og på Finnøy bibliotek utenfor Stavanger besøk av Litteraturhuset.
Eventyrforteller Jasdeep forteller til barnehagebarn

Eventyrforteller Jasdeep Singh Kalirai i aksjon. Her ved Hareid folkebibliotek.

Februar

  • Litteraturhuset hentet kultforfatter Bret Easton Ellis til Norge i en minneverdig samtale med journalist Emma Clare.
  • Video om samisk litteraturhistorie.
  • Vi laget en helt ny produksjon for barn: Musikalsk fortellerstund i samisk tradisjon, Kappløp og kråkejoik av og med Marianne Sundal og Viktor Bomstad som etter å ha hatt premiere hos oss for 50 barn og voksne er søkt inn til Den kulturelle skolesekken for 1. og 2. trinn og barnehager.
  • Årets skolebesøk-sesong åpnet vi med å hente den svenske forfatteren Elias Våhlund til Norge. Han møtte over 2400 elever og lærere fra 3.–4.trinn bøkene og snakket om den populære serien Håndbok for superhelter.
Foto fra skolebesøk på Litteraturhuset

Engasjerte barn under skolebesøk med Elias Våhlund.

Mars

  • Litteraturhuset har i mange år jobbet for fremme ytringsfrihet og frie forfatterstemmer i land der det er under press gjennom samarbeid med andre uavhengige litteraturhus i blant annet Ukraina, Tyrkia og Kurdistan. I mars ønsket vi velkommen til den ukrainske forfatteren og filmskaperen Iryna Tsilyk. Tsilyk bor til vanlig i Kiev. Hun møtte Åsne Seierstad til samtale om familie, Ukraina og kunstens rolle i krig.
  • For å løfte en sjanger som ofte blir oversett av media startet vi i mars også Poesikjeller der norske poeter får fremføre sine dikt. Første poesikjeller var med Endre Ruset, Sarah Zahid, Kjersti Bronken Senderud og Alexander Fallo.
  • I uke 10 disponerte vi Sparebankstiftelsens Kul-Turbuss, og kunne hente glade barn fra skoler på Østensjø og Holmlia med lengre reisevei til skolebesøk med forfatter og skuespiller Kristine Rui Slettebakken og bøkene hennes om Jo.
Bilde fra skolebesøk på Litteraturhuset

Kristine Rui Slettebakken fikk mange spørsmål fra salen under sitt skolebesøk!

April

  • En hel uke til ende løftet Litteraturhuset samisk og kvensk litteratur og historie gjennom samtaler, foredrag, opplesninger og musikk, med gjester som Synnøve Persen, Ingeborg Arvola, Mats Jonsson og M. Seppola Simonsen.
  • Gjennom pilotprosjektet Drop the mic fikk en gruppe ungdommer selv kuratere en programpost på Litteraturhuset.
Bilde fra Danselørdag på Litteraturhuset

I mars åpnet vi også dørene for danseglade barn og foreldrene deres med Danselørdag med danser og forfatter Mona Berntsen, forfatter, danser og koreograf Mariko Miyata-Jancey og musiker Sofie Mortvedt.

Mai

  • Ungdomselevene fikk gjennom 8 forestillinger fordelt på 4 dager møte Don Martin, Jonathan “Boss” Castro med forestillingene Blokk til blokk med tegneserien de har laget med illustratør Andreas Iversen. Don Martin og Boss er superdyktige til å fange og inspirere ALLE ungdommene i salen, og vise at det går an å både være dødskul OG grei og samtidig!
  • Afrika og klimakamp sto i fokus da vi over tre dager inviterte vi til et program med forfatterne Tsitsi Dangarembga (Zimbabwe), Masande Ntshanga (Sør-Afrika), Maaza Mengiste (Etiopia/USA) og aktivisten Nonhle Mbuthuma (Sør-Afrika). Dangarembgas klassiker Nervous Conditions kom for første gang ut i norsk oversettelse, og aktivist Mbuthuma møtte samiske Ella-Marie Hætta Isaksen til samtale om urfolkskamp i nord og sør.
Bilde av scenesamtale på Litteraturhuset

Nonhle Mbuthuma i samtale med Ella-Marie Hætta Isaksen, ledet av Silje Ask Lundberg.

Juni

  • Stjerneskuddet Torrey Peters gjestet Litteraturhuset med sin ferske bok Detransition, baby! som er den første romanen av og med transtematikk som gjør det stort internasjonalt.
  • Kronprinsparet kom på bursdagsbesøk! Sammen med ungdom fra Kuben videregående fikk de kongelige 50 års jubilantene møte et knippe av de nye stemmene som gror fram i hovedstaden, innen en rekke ulike sjangre og måter å uttrykke seg: Tegneserieforfatter Nora Dåsnes ledet samtalen med musiker Plaza (Undergrunn), poet Sarah Zahid, romandebutant Oliver Lovrenski og ungdomsbokforfatter Neda Alaei. Kronprinsessen hyllet de unge forfatterne på scenen:

    Stemmene deres bærer langt, de hvisker og de roper, de forteller oss hvor det brenner. De gir oss en retning, noen ganger gir det mye, mye håp og andre ganger fortvilelse. Men de utvider, på hver sin måte, vår oppfatning av hva det vil si å være menneske – i Norge, i 2023, sa kronprinsesse Mette-Marit.
Kronprinsparet på besøk på Litteraturhuset

Kronprinsparet på skolebesøk på Litteraturhuset.

  • Mini-Pride fikk besøk av vår egen husforteller Jasdeep Singh Kalirai, som holdt flere eventyrstunder med regnbuetematikk for barnehager og regnbuefamilier. Her fortalte han et vietnamesisk eventyr, og en egenkomponert historie om Askeladden som finner sin prins.
Fortellerstund under Minipride

Fortellerstund under Minipride på Kontraskjæret.

Juli

  • Gjennom sommeren fikk publikum som alltid førpremierer på et knippe av høstens bøker: Helene Floods Enken, Linn Strømsborgs Faen, faen, faen, Tore Renbergs bestselger Lungeflyteprøven og Frode Gryttens Bragepris-vinner Den dagen Nils Vik døde var blant romanene som ble introdusert. I tillegg hadde vi en egen novelle-snikkikk med Aina Basso og Mikkel Bugge, og poesi-snikkikk med M. Seppola Simonsen, Ninni Nyhus og Terje Dragseth.

Bilde av Tore Renberg på Litteraturhuset

Tore Renberg fylte salen når han ga en snikkikk på sin roman Lungeflyteprøven.

August

  • Vi fortsatte å ha fokus på kvensk språk og litteratur med Flerspråklig fortellerstund på kvensk og norsk, Keiserens nye klær, med Tor Martin Osvald Josefsen og Jasdeep Singh Kalirai.
  • I august hadde vi storfint besøk, først av forfatterlegenden Joyce Carol Oates og en uke senere med nobelprisvinner Abdulrazak Gurnah. Over 1400 publikummere fikk lytte til disse legendene live, i tillegg ble samtalen med Gurnah også strømmet til en rekke folkebibliotek rundt om i landet.
Full sal under Joyce Carol Oates' besøk

Joyce Carol Oates møtte Karin Haugen til samtale foran en fullstappet sal i Universitetets aula.

September

  • Litteraturhusets store internasjonale ytringsfrihetsantologi ble lansert! Amerikanske Joyce Carol Oates, tyrkiske Ahmed Altan, ukrainske Iryna Tsilyk, norske Thorvald Steen, sør-afrikanske Maneo Mohale og iranske Fatemeh Ekhtesari bidro med nyskrevne skjønnlitterære tekster som utforsket truslene mot ytringsfrihet fra hvert sitt ståsted. Antologien er gratis tilgjengelig for alle, og inngår også i et skreddersydd undervisningsopplegg Litteraturhuset har laget for ungdomsskoleelever.
  • Samtidig løftet vi ytringsfrihet og sensur i arrangementsrekken «Forbudte bøker», med blant annet Ian Buruma, Kjersti Løken Stavrum og Rebecca Scherr blant gjestene.
  • Hverdagsrasisme stod i fokus under på skolebesøkene for videregående med forfattermøter med Brynjulf Jung Tjønn og boka Kvit, norsk mann.
 Bosnisk-amerikanske Aleksandar Hemon og John Freeman på Litteraturhusets scene

Bosnisk-amerikanske Aleksandar Hemon fylte Litteraturhuset i september.

Oktober

  • I anledning utgivelsen av Karl Ove Knausgårds etterlengtede fjerde bind i Morgenstjernen-serien, kom Knausgård til Norge og da til Litteraturhuset for én kveld. For at flest mulig lesere skulle få med seg denne begivenheten flyttet vi for første gang Litteraturhuset til operaen:
Karl Ove Knausgård i Operaen

Karl Ove Knausgård i samtale med Jessika Gedin i Operaens foaje.

  • Vi markerte samisk språkuke med Skolebesøk for 3.–4.trinn Nils & Magga. Forestilling basert på tegneserie om tre stammers møte med Ørjan Steinsvik, Borghild Aasebøstøl og Terje T. Wollmann.
  • I oktober, november og desember gjennomførte over 13.000 elever fra hele landet Litteraturhusets skoleopplegg mot hatprat og hatefulle ytringer. Vår sceneproduksjon kunne oppleves enten fysisk hos oss på Litteraturhuset eller via et skreddersydd digitalt program. Ungdommene fikk blant annet høre sterke, personlige historier om rasisme og homofobi fra forfatter Bjørn Hatterud og samfunnsdebatant Priyangika Samanthie.
Bilde fra skolebesøk på Litteraturhuset

Samfunnsdebatant Priyangika Samanthie delte personlig om rasisme under skolebesøk om hatefulle ytringer på Litteraturhuset.

November

  • To av de nominerte til Nordisk Råds litteraturpris, norske Kathrine Nedrejord og danske Niels Frank, møttes til samtale om vold og straff, raseri og tilgivelse.
  • Som en del av NORAD-prosjektet holdt vi premiere på vår egenproduserte musikalske forestilling Hvert blad et halleluja - basert på bok av Ben Okri og Diana Ejaita, om den lille nigerianske jenta Mangoshi som kjemper for å redde familien, landsbyen, skogen og og miljøet. Skuespiller og artist Sarah Camille, og musiker Sidiki Camara gjorde stor suksess blant 1.–2. klassingene, og ventelistene var lange.
Bilde fra skolebesøk på Litteraturhuset

Sarah Camille og Sidiki Camara trollbandt salen med formidlingen av Hvert blad et halleluja.

Desember

  • For 17. gang inviterte Litteraturhuset til De store Debutantdagene. To dager på rad løftet etablerte forfattere som Vigdis Hjorth, Steinar Opstad, Brynjulf Jung-Tjønn, Olaug Nilssen og Marit Eikemo årets ferske debutanter. Totalt 37 nye skjønnlitterære forfattere kunne du møte på Litteraturhuset disse kveldene.
  • Fossefest! Gjennom tre dager feiret vi den historiske begivenheten en ny, norsk nobelprisvinner er. Med samtaler og foredrag, fortellerstund, opplesning, tegneverksted, utstilling, konsert og en spesialmeny fylte vi Litteraturhuset med store og små og feiret Jon Fosses rike forfatterskap. Tilsammen 1993 publikummere løste gratisbillett til denne storslåtte feiringen i litteraturens navn.
Bilde av Sandra Kolstad i intervjusetting under Fosse-fest

Full fart på huset under Fosse-fest! Her artist og forfatter Sandra Kolstad i samtale med NRKs Siss Vik, som dekket festivalen for statskanalen.

Utleie

2023 har også vært et år fullspekket av eksterne arrangementer på Litteraturhuset. Med over 1000 utleiearrangementer har våre varierte utleielokaler blitt fylt med liv fra morgen til kveld. 500 ulike organisasjoner, forlag, stiftelser, bedrifter og privatpersoner har satt sitt preg på Litteraturhuset i løpet av året som har gått:

  • Med temaet etikk og estetikk i sakprosaen gikk Sakprosafestivalen av stabelen med fulle saler og 30 ulike programposter.
  • Leser søker bok ble 20 år og feiret med et storslått fagseminar om lesing og leselyst.
  • Tidsskriftforeningen feiret også 20 år og inviterte til den årlige Tidsskriftdagen med et stjernelag av skribenter, redaktører og kunstnere.
  • Forfattersentrum har holdt skrivekurs med dyktige kursholdere som Jan Kjærstad, Linn Ullmann, Mikkel Bugge og Helga Flatland
  • Norsk PEN har holdt en rekke viktige arrangementer om ytringsfrihet-
  • Bokhandlerprisen, Kritikerprisen, Ossietzkyprisen, Holbergprisen og Bastianprisen ble alle delt ut på Litteraturhuset i 2023

… og mye mye mer!

Takk til små og store gjester, takk til forfattere som skaper magi på scenen, takk til alle som heier på oss, vi gleder oss til å jobbe på for å spre mer leseglede og kunnskap også i 2024!

Full sal på Litteraturhuset

Hilsen alle oss i Stiftelsen Litteraturhuset