Rachel Cusk åpner høsten på Litteraturhuset

Møt den britiske stjerneforfatteren i Universitetets aula til en samtale om kunst, kjønnsroller og samfunnets blikk.

Publisert 18. juni 2024

Portrett av Rachel Cusk
Foto: Siemon Scammel-Katz

- Rachel Cusk er en av våre fremste nålevende forfatterstemmer, og en nyskapende forfatter i ordets rette forstand. Vi er så glade for å åpne høstprogrammet vårt med å ønske henne velkommen tilbake til Oslo, sier Linn Saltnes Rottem, programsjef ved Stiftelsen Litteraturhuset.

Cusk står bak 12 romaner, deriblant den prisvinnende og originale Omriss-trilogien. Da hun sist besøkte Litteraturhuset med denne trilogien, var huset breddfullt av engasjerte lesere. Når hun nå kommer tilbake med sin nye, kritikerroste roman Parade (til norsk ved Agnete Øye), vil derfor samtalen finne sted i Universitetets aula.

- Vi ønsker at enda flere av Cusks mange lesere skal få sjansen til å få med seg denne kvelden, og har derfor valgt å legge arrangementet til den staselige Universitetets aula. Det er også ekstra staselig å være omkranset av de vakre Munch-maleriene i aulaen til en kveld viet Cusks gnistrende roman om nettopp kunst og kunstnerens rolle, sier Susanne Kaluza, daglig leder ved Stiftelsen Litteraturhuset.

I romanen Parade dykker Cusk ned i livene til flere kunstnere, alle referert til med initialen G. Resultatet er en dristig komponert utforskning av kunstnerrollen, av hva som driver noen til å skape kunst, og om hvordan både kunst og kunstner også formes av samfunnets blikk. Samtidig er ikke skildringene og spørsmålene hun utforsker begrenset til kunstnere; mellommenneskelige relasjoner, og eksistensielle dissekeres presist og nådeløst.

I Universitetets aula møter Cusk journalist og forlegger Jessika Gedin til samtale om forbindelsene mellom kunsten og livet, om kunstnerroller, kjønnsroller og hvordan vi mennesker lever sammen.