Skeiv litteratur for store og små

Constance Debré, Metteson, M. Seppola Simonsen og Luca Dalen Espseth til Litteraturhusets pride-program.

Publisert 29. april 2024

Bilde av M. Seppola Simonsen, Constance Debré og Luca Dalen Espseth
Foto: M. Seppola Simonsen, Pierre-Ange Carlotti/Flammerion, Lina Hindrum

- Litteraturhusets satsning på skeiv litteratur er en viktig del av stiftelsens arbeid for inkludering og mangfold. Fremdeles er vi ikke kommet dit som samfunn at det er uproblematisk og trygt for alle å være åpen om at de har en annen legning. Derfor løfter vi et bredt spekter av skeive perspektiver, gjennom hele året, og så drar vi selvsagt på med et ekstra rikt program under Pride, sier Susanne Kaluza, leder ved Stiftelsen Litteraturhuset.

Constance Debré, Metteson, M. Seppola Simonsen og Luca Dalen Espseth skal alle delta på årets program for voksne. De har til felles at de skriver fra ulike minoritetsperspektiver, og kan derfor bidra med andre blikk på samfunnet.

Det vil også være program for familier under pride-måneden: I år som tidligere, vil Stiftelsen Litteraturhuset delta med barneprogram under Minipride! Vår husforteller Jasdeep Singh Kalirai forteller eventyr med regnbuetematikk for små og store.

- Litteraturen har en særegen evne til å uttrykke ulike perspektiver og få oss til å se ting i et nytt lys. Derfor er alt i programmet vårt forankret nettopp litteraturen. For pride-måneden har vi prøvd å finne en god balanse mellom litteraturformidling, folkeopplysning, og feiring, sier Madeleine Gedde Metz, som er ansvarlig for satsningen på skeiv litteratur.

Constance Debré: lesbisk opprør i Frankrike

Franske Constance Debré er hovedgjest på årets pride-program. Hun har rystet Frankrike med sine selvbiografiske bøker hvor hun utfordrer tradisjonelle samfunnstrukturer. Hun skriver fra et opprørsk, skeivt perspektiv, og utforsker nye måter å være kvinne og forelder på i et fortsatt svært patriarkalsk og heteronormativt land.

30. mai møter Debré Emma Clare Gabrielsen til samtale om romanen Love me tender, som utforsker konflikten mellom morskap, samfunnets forventninger og individuell frihet.

Les mer om samtalen her

Luca Dalen Espseth om livet som trans

I boka Født i rett kropp. En transmanns fortelling forteller Luca Dalen Espseth om sitt liv som trans, og om sine mange års arbeid med transpersoners rettigheter og helsetilbud. Boka er både et selvportrett, en innføring i trans fra Espeseths perspektiv, og et kampskrift for transpersoners rettigheter. Boka tegner opp en slags nyere norsk transhistorie, fortalt gjennom Espseths personlige erfaring.

13. juni vil han fortelle om erfaringer fra arbeidet sitt med transsaken, om det offentlige ordskiftet om transpersoner, og hvordan det er å leve som trans i dag.

Les mer om foredraget her

Skeive klassikere: Odd Lyng og skeiv quiz

Romanen Odd Lyng av Alf Martin Jæger kan regnes som Norges første homoroman, og i år er det 100 år siden den ble utgitt. Jæger, som også hadde kvensk familie, skrev flere bøker som tematiserte kjærlighet mellom menn i Nord-Norge, og i Odd Lyng beskriver han stigmatiseringen homofile menn opplevde på starten av 1900-tallet, og frykten for avsløring, ydmykelse og straff.

12. juni vil forfatter M. Seppola Simonsen fortelle om Jægers roman, og om krysningspunktet mellom to minoritetserfaringer: her det kvenske og det skeive.

Les mer om foredraget her

Etter foredraget blir det LHBTQuiz! med Runa Fjellanger og Caroline Ugelstad Elnæs, hvor årets vinner av NM i skeiv litteratur skal kåres! Sett sammen et lag av venner, les om igjen gamle og nye skeive klassikere, og bli med og kjemp om et trofé å være stolt av.

Les mer og meld deg på her

Salong! med Metteson

7. juni byr vi på Salong! og Åpen mikrofon med salongvert Sandra Kolstad, og kveldens gjest er musiker og multitalent Sverre Breivik, bedre kjent som Metteson. Siden gjennombruddet i 2021 har han begeistret tusenvis av lyttere både i Norge og i utlandet, blant annet i kraft av de velkomponerte, lekne og følsomme sangtekstene han skriver. Han møter Kolstad til en personlig samtale om musikk, sanglyrikk og selvuttrykk, før alle som vil kan lese og dele tekstene sine, ta del i fellesskapet og teste ut upublisert materiale foran publikum.

Les mer om Salong! her

Fortellerstund på Minipride

I år som tidligere år deltar Litteraturhuset på Minipride, hvor Litteraturhusets faste husforteller Jasdeep holder fortellerstund som passer spesielt godt for regnbuefamilier. 27. juni blir han å finne på Minipride i Sofienbergparken, med eventyr og regnbueflagg! Kanskje er det prinsen og Askeladden som finner hverandre denne gangen?

Les mer om fortellerstunden her

Litteraturhusets årlige pride-program gjennomføres takket være støtte fra Bufdir.