Nytt samarbeid om Norsk sakprosafestival

Litteraturhuset og NFFO innleder nytt samarbeid om Norsk sakprosafestival

Publisert 23. oktober 2023

Foto av Arne Vestbø i NFFO og Susanne Kaluza i Stiftelsen Litteraturhuset

– Sakprosafestivalen har vært en ubetinget suksess for NFFO. Sist helg avholdt vi den for ellevte gang, og fylte Litteraturhuset med et bredt spekter av det fremste av norsk og internasjonal sakprosa. Totalt var 2152 små og store publikum på denne festhelgen for sakprosaen og det ble rekordsalg i bokhandelen, sier generalsekretær Arne Vestbø i NFFO (Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening).

Dato for neste års festival blir 26. oktober, og da vil Stiftelsen Litteraturhuset ha en enda større rolle i avviklingen av festivalen.

– Vi har svært god erfaring med å arrangere Norsk Sakprosafestival på Litteraturhuset, og nettopp det å avvikle litterære festivaler er noe de er virkelig gode på. Dermed ble det naturlig å se på hvordan et tettere samarbeid kan løfte og styrke festivalen i fremtiden. Nå har vi derfor inngått et tett samarbeid der Litteraturhuset også vil få det kunstneriske og administrative ansvaret de neste tre årene, sier Vestbø. Han understreker at NFFO fortsatt står som formelle eiere av festivalen.

Leder ved Stiftelsen Litteraturhuset sier hennes team gleder seg til å bidra enda mer inn i den populære festivalen.

– Litteraturhuset har som formål å verne om ytringsfriheten, spre litteratur og bidra til en mer kunnskapsbasert offentlig samtale. I tid der verden brenner og statlige aktører bruker store penger på desinformasjonskampanjer trengs dette mer enn noensinne. Norsk sakprosa holder et skyhøyt nivå. Forfatterne representerer en sakte kunnskap, hvor det å ta et felt på alvor, borre seg ned i det ofte i mange år for så å dele kompetansen sin med leseren bidrar til en viktig motvekt i en faktaresistent verden. Det å bringe mer sakprosa ut til folket har sjelden føltes viktigere, sier Susanne Kaluza.

En nyskapning i årets festival var en egen sakprosafestival for barn og unge. Dette arbeidet ser Stiftelsen Litteraturhuset fram til å videreføre:

– Det finnes så mange dyktige sakprosaforfattere for barn og unge, og så mange bøker for unge lesere å oppdage! Sakprosa tilpasset målgruppen gir barn og unge en sjanse til å finne interessant kunnskap som de nysgjerrig kan dukke ned i. Gjennom disse bøkene øker vi både vitebegjærligheten og leselysten til de yngste leserne. Vi synes et eget program for barn og unge var et kjempegodt tilskudd til Norsk sakprosafestival, og er allerede i gang med å se på hvordan vi kan styrke og viderebringe arbeidet, sier Camilla Kuhn, programsjef for barn og unge ved Stiftelsen Litteraturhuset.

– Alle som har bidratt til årets festival, ansatte, programkomité og forfattere har gjort en strålende innsats. Nå ser NFFO fram til å ønske velkommen igjen siste helga i oktober neste år, i tett samarbeid sammen med de dyktige folka på Litteraturhuset, avslutter Vestbø.