Knausgård kommer til Litteraturhuset

Karl Ove Knausgård, Simon Sebag Montefiore, Vigdis Hjorth, og Max Porter er blant forfatterne du kan møte på Litteraturhuset gjennom senhøsten.

Publisert 19. september 2023

Portrett av Karl Ove Knausgård

Litteraturhuset til Operaen

Karl Ove Knausgård kommer på et sjeldent Norgesbesøk i anledning at fjerde bind i Morgenstjernen-serien lanseres. Da vil Litteraturhuset la flest mulig av hans mange lesere få med seg begivenheten, og flytter inn i Den Norske Opera & Ballett for kvelden.

Knausgård møter den svenske journalisten Jessica Gedin til samtale om hvordan kunst skapes, og om hvordan menneskeliv ødelegges torsdag 26. oktober.

Norske forfatterstemmer

Knausgård er i godt selskap i høst, og en rekke av Norges fremste forfatterstemmer preger Litteraturhusets høstprogram. Allerede 11. oktober kommer Vigdis Hjorth og Lars Ramslie for å snakke om sine kritikerroste romaner Gjentakelsen og Fjellet, geværet, vannet, som begge kretser om brutale relasjoner mellom barn og foreldre. Samtalen ledes av forfatter og journalist Marte Spurkland.

Nordisk råds litteraturpris-nominerte Kathrine Nedrejord har i sin roman Forbryter og straff skrevet om sin egen voldtektsmann, og forsøkt å komme nærmere å forstå hva som skjedde. Også hennes danske kollega Niels Frank har skrevet om vold mot kvinner, nærmere bestemt om sin egen søster som ble skutt og drept av eksmannen sin. Frank og Nedrejord møter forfatter og jurist Cathrine Grøndahl til samtale om forbrytere, ofre, rettsstaten når den sikter og når den fungerer, straff, hevn og litteratur.
Les mer her

Niels Fredrik Dahl er blant våre fremste samtidsforfattere, og hans forrige roman, Mor om natten, ble varmt mottatt av både lesere og kritikere. Nå er han aktuell med romanen Fars rygg, der han forsøker å dikte fram historien til faren, som han knapt kjente. 8. november møter han den svenske forfatteren, redaktøren og journalisten Åsa Linderborg til samtale.
Les mer her

Thorvald Steen vender tilbake til den historiske romanen i Påklederen. I et fortettet kammerspill skildrer han det ukjente fjerde korstoget, griskhet og maktmisbruk. 29. november møter han historiker og forfatter Aina Basso til samtale.
Les mer her

En av høstens sterkeste sakprosatitler, signert Ketil Slagstad, forteller historien om da AIDS-epidemien kom til Norge, om ofrene, samarbeid mellom stat og aktivister og hvordan prosessen endret det norske helsevesenet. Jorunn Saatvedt Prusik ble smittet av hiv tidlig på 80-tallet, og er grunnleggeren av organisasjonen Pluss. 25. oktober møter de to seniorkonsulent i Skeivt Arkiv, Bjørn André Widvey, til samtale.
Les mer her

Fredag 3. november kan du lytte til helt fersk, norsk poesi, når vi inviterer til en ny Poesikjeller. Denne gang med poetene Linda Klakken, Erlend O. Nødtvedt, Mona Høvring og Endre Ruset.
Les mer her

6.–7. desember er det igjen duket for de årlige Debutantdagene på Litteraturhuset. Da vil alle årets skjønnlitterære debutanter lese fra sine ferske bøker, og ønskes velkommen inn i forfattervarmen av forfatterkolleger som Tove Nilsen, Steinar Opstad, Brynjulf Jung Tjønn, Olaug Nilssen og Mona Høvring.
Les mer her

Internasjonale stjernebesøk

Går det an å samle hele verdens historie mellom to permer? Det er det halsbrekkende prosjektet historiker og forfatter Simon Sebag Montefiore har gjort med den kritikerroste boka Verden. En familiehistorie, der han gir oss verdenshistorien gjennom de store familiedynastiene enten det er Mediciene eller osmanerne, Habsburgerne eller Nehruene, zuluene eller Rothschildene, Kennedyene eller Al Saud. 22. november møter han journalist og forfatter Shazia Majid til samtale.
Les mer her

Britiske Max Porter har de siste årene markert seg med sine poetiske og konsise romaner om temaer som sorg, oppvekst, maskulinitet og sårbarhet. Nå er han aktuell med romanen Shy, en treffende monolog fra en trøblete tenåringsgutt. 18. oktober gjester han Litteraturhuset og møter forfatter og forlagsredaktør Mattis Øybø til samtale.

To forfattere som begge bruker skjønnlitteraturen for å utforske sider av sine hjemlands historier, er etiopisk-amerikanske Maaza Mengiste og sudansk-fødte Leila Aboulela. I sine ferskeste romaner gir de oss et særlig kvinnelig perspektiv på noen av de mest turbulente periodene i etiopisk og sudansk historie. På Litteraturhuset møter de forfatter og kreativ leder i Radical Books Collective, Bhakti Shringarpure, til samtale 15. november.
Les mer her

Og mye mer …

24. november er det duket for årets siste SALONG! og åpen mikrofon. Sandra Kolstad og forfatter Heidi Midttun-Kjos vil snakke om den vanskelige andreboka, før vi skrur på mikrofonen for alle som vil dele egne tekster.
Les mer her

Foredragsserien om forbudte bøker fortsetter gjennom høsten, og i oktober kan du høre førsteamanuensis Rebecca Scherr snakk om sensur av LHBT-litteratur, og direktør ved Norsk Barnebokinstitutt, Nisrin Maktabi-Barkouki, om sensur av barnebøker.

Gjennom høsten blir det selvsagt også Saklig søndag med mulighet for faglig påfyll både om historie og aktuelle debatter. Hit kommer blant annet Subjekt-redaktør Danby Choi med sin ferske bok Kanseller meg hvis du kan. Mitt oppgjør med woke, og Lisa Esohel Knudsen med boka Woke – kulturkrig, kansellering og identitetspolitikk.
Se alle kommende foredrag i Saklig søndag-serien her

Velkommen til Litteraturhuset!