Jubler over leselyst-millioner

Regjeringen gir 5,5 millioner til litteraturhusene i revidert nasjonalbudsjett. I tillegg setter kulturministeren av 15 millioner til leselyst og litteraturformidling.

Publisert 10. mai 2023

Bilde av kulturminister Anette Trettebergstuen, Litteraturhusets eventyrforteller Jasdeep Singh Kalirai og barnehagebarn på Litteraturhusets barnerom

– Dette er virkelig strålende nyheter! Jeg er så glad kulturministeren ser verdien av det arbeidet Litteraturhuset gjør. Hun har lovet å prioritere leselyst og litteratur. Derfor er det så viktig at hun nå følger opp dette løftet med friske midler til feltet, sier leder Susanne Kaluza ved Stiftelsen Litteraturhuset.

Nylig besøkte kulturministeren Litteraturhuset, deltok på fortellerstund for barnehagebarn og fortalte om sin økte satsning på litteraturformidling og leselyst.

– Regjeringen skal ta alle midler i bruk for økt lesing og formidling av litteratur. Med bokloven reguleres mye av økonomien, med satsingen på skole- og folkebibliotek reguleres tilgang gratis, innkjøpsordningene er styrket og det er satt av 15 millioner til leselyst-strategi, sier kulturminister Anette Trettebergstuen.

Anette Trettebergstuen leser for barnehagebarn på Litteraturhuset

Trettebergstuen leste for spente tilhørere på Litteraturhusets barnerom.

1,5 millioner til Stiftelsen Litteraturhuset

Fredag legges revidert nasjonalbudsjett frem. Her kommer det fram at Regjeringen har prioritert å løfte litteraturhusene i årets budsjett. Stiftelsen Litteraturhuset får 1,5 millioner. Det får også Litteraturhuset i Bergen, Litteraturhuset i Fredrikstad og Trondheim får 1 million. Mens Litteraturhusene i Odda og Skien får 250 000.

– Dette betyr så mye for så mange! Litteraturhusene over hele landet gjør en kjempejobb for å løfte interessen for bøker og lesing både nasjonalt og regionalt. Vi er også et viktig nav som oppdragsgiver for forfattere. I fjor sysselsatte Stiftelsen Litteraturhuset alene 659 forfattere og nådde ut til rundt en halv million mennesker med vårt fysiske og digitale program. Disse pengene gjør at vi kan styrke arbeidet vårt med å øke interessen for lesing og bøker for små og store, forteller Kaluza.

Stiftelsen Litteraturhuset er et nasjonalt litteraturhus, Europas største, og arrangerer årlig blant annet 1700 arrangementer, har gratis skole- og barnehagebesøk for bortimot 30 000 barn, produserer 60 podkast-episoder og direkteoverfører utvalgte arrangementer til 60 folkebibliotek over hele landet. Det digitale og fysiske programmet når over 450 000 publikummere hvert eneste år.

– Litteraturhusene har en nøkkelrolle som når et bredt publikum i alle aldre, og er en viktig del av økologien på litteraturfeltet. Vi er derfor stolte av å presentere denne tilleggsbevilgningen, sier Trettebergstuen.

Dansing på Litteraturhusets barnerom

Full fest på Litteraturhusets barnerom!