FormidlerU: Går sammen for å øke leselysten

Lanserer mentorprogram for barne- og ungdomsbokforfattere.

Publisert 12. mars 2024

Portrett av Håkon Solheim Marcus, Johanne Scheen Jahnsen, Kari Mathilde Hestad, Kjersti Synneva Moen, Noshin Saghir, Oda Valle, Ragnhild Holmås og Solgunn Solli.
Foto: Agnete Brun, privat, Agnete Brun, Oda Berby, Heidi Furre, Agnete Brun, Pål Johansen og Agnete Brun

– Vi trenger å øke engasjementet for bøker hos barn og unge, og vi på Litteraturhuset mener at en viktig vei frem til nye lesere og økt leseglede for barn og unge går gjennom god formidling. FormidlerU vil bidra til å gi et fortjent løft til de vanvittig gode talentene innen barne- og ungdomslitteraturen, sier leder for barne- og ungdomsprogrammet på Litteraturhuset Camilla Kuhn.

Mange av Norges mest leste og anerkjente barne- og ungdomsbokforfattere er dyktige formidlere med flere hundretalls timer på scener og i klasserom bak seg. Det har blitt helt avgjørende for et forfatterskap at forfatteren selv er en dyktig formidler. For ferske forfattere kan imidlertid spranget fra det ensomme arbeidet med boka over til arrangement, festivaler og turnévirksomhet føles enormt.

Nå har NFFO, NBU, Norsk Forfattersentrum, Forleggerforeningen, Kulturtanken, Fritt Ord og Litteraturhuset gått sammen med Talent Norge om å lage et nyskapende program som skal støtte nye barne- og ungdomsbokforfattere på veien: Mentorprogrammet FormidlerU. I FormidlerU vil håndplukkede talenter få muligheten til å videreutvikle sine formidlingsferdigheter blant annet gjennom å få en egen mentor i faget.

– Man er egentlig ikke forfatter før man har møtt en leser. Eller helst mange! Nå som vi har så mange gode aktører og arenaer knytta til barne- og ungdomslitteratur, er det avgjørende viktig at forfatterne ønsker og evner å ta scenen og fylle ulike formater i barn og unges øyenhøyde, uttaler Talent Norge-direktør Silje Riise Næss.

Talent Norge jobber for talentutvikling innenfor kunsten i Norge. Dette er aller første gang de støtter talentutvikling innen litteraturformidling.

Programmet vil i første omgang gå over tre år. Årets ferske barne- og ungdomsbokforfattere er nå valgt ut etter søknad. Etter hard konkurranse og mange gode søknader ble årets deltagere:

Håkon Solheim Marcus, Johanne Scheen Jahnsen, Kari Mathilde Hestad, Kjersti Synneva Moen, Noshin Saghir, Oda Valle, Ragnhild Holmås og Solgunn Solli.

Talentene

Årets talenter har det til felles at de nylig har debutert som barne- og ungdomsbokforfattere, og de fleste har også så vidt prøvd seg som formidlere tidligere. Alle ønsker seg mer kunnskap om og trening i formidling – for å kunne nå ut til barn og unge, og lage et opplegg som fenger:

– Jeg ser at jeg har noe bra på gang, men jeg ser også at det kan bli mye bedre. Med kyndig veiledning kan det gå fra å være et bra opplegg til å bli et gnistrende bra show, for mange forskjellige målgrupper, forteller Ragnhild Holmås, talent 2024.

Overgangen fra å skrive bok til å reise rundt i landet og formidle boka til barn og unge er stor. Imidlertid uttrykker alle talentene at de har et sterkt ønske om å drive formidling.

– Jeg har veldig lyst til å reise rundt og formidle til barn (…) men da trenger jeg å bli litt mer trygg og ha litt bedre selvtillit på det å formidle, sier Oda Valle, talent 2024.

Norske barne- og ungdomsbokforfattere er samarbeidspartnere i prosjektet, og ser viktigheten av støtte og veiledning tidlig i et forfatterskap:

– For oss i NBU var det en selvfølge å delta på noe som vil styrke kompetansen i barn og ungdomsbokfeltet. Formidling er en viktig del av jobben til en barne- og ungdomsbokforfatter, og en økt kompetanse av faget er med på å styrke feltet. Dette er særlig viktig for debutanter som skal etablere sitt forfatterskap, forteller nestleder Sanne Mathiassen i NBU.

Også Kulturtanken er med i prosjektet og gleder seg til å følge talentenes formidler-utvikling:

– Kulturtanken er stolte samarbeidspartnere i FormidlerU. Som statlig fagetat for kunst og kultur til barn og unge, og med det nasjonale ansvaret for Den kulturelle skolesekken, er det viktig for oss å støtte opp under nyskapende og viktige tiltak som dette mentorprogrammet. Vi gleder oss til å følge videre med på disse talentene, og håper alle ønsker å formidle sine forfatterskap i DKS i framtiden. Forteller Kristin Stoltz Thomassen, fagansvarlig for litteratur i Kulturtanken.

FormidlerU 2024

Talentene vil delta på en innledende formidlingsworkshop og får deretter mentortimer og oppfølging med en erfaren forfatterkollega. I tillegg blir det en uformell FormidlerU-talentiade, hvor både talentene og mentorene skal få brynet seg på scenen med engasjerte skoleklasser i salen! Mentorprogrammet avsluttes med formidlingsturné hvor talentene får øvd seg på formidling i praksis.

Mentorteamet for årets talenter består av fire av landets mest erfarne barne- og ungdomsbokforfattere.

  • Neda Alaei: barnevernspedagog og ungdomsbokforfatter, tildelt blant annet Uprisen og Kulturdepartementets debutantpris for sine bøker.
  • Sigbjørn Mostue: forfatter av både barne-, ungdoms- og voksenbøker. Mostue er særlig kjent for fantasy-triologien Alvetegnet, hvor den første boken blant annet ble den mest leste boken på 420 skoler.
  • Hans Jørgen Sandnes: illustratør, animatør og tegneserieskaper. Sandnes står blant annet bak serien Krypto, og har skapt bøkene i Norges bestselgende barnebokunivers sammen med Jørn Lier Horst: Detektivbyrå nr. 2.
  • Line Halsnes: illustratør og forfatter med særlig interesse for maskiner og anatomi. Hun er forfatter av blant annet Tøffe-serien som vant kulturdepartementets fagbokpris i 2022.
Foto av Sigbjørn Mostue, Line Halsnes, Neda Alaei og Hans Jørgen Sandnes

God formidling gir leselyst

Samlet har mentorene mer enn 30 års erfaring med formidling til barn og ungdom. Gjennom FormidlerU vil de videreformidle noe av den enorme kunnskapen de sitter på til de nye talentene i bransjen. Dermed sikrer man at viktig kunnskap blir videreført og at sentrale erfaringer blir gjort nytte av for å sikre god formidling og dermed engasjerte barn og unge også i framtiden.

Forleggerforeningen har tro på at samarbeidsprosjektet vil bidra til at litteraturen når ut til barn- og unge:

– Vi vil gi flere nye lesere tilgang til bøkenes verden. Forleggerforeningen er glad for å støtte FormidlerU som kan gi større kraft når litteraturen skal formidles blant mange andre underholdningstilbud, forteller konstituert administrerende direktør og organisasjonssjef Camilla Johannessen i Forleggerforeningen.

Både mentorene og talentene skriver innenfor flere sjangre, både sakprosa og skjønnlitteratur, og FormidlerU tar slik sett sikte på å løfte alle sjangre innenfor barne- og ungdomslitteraturen.

– FormidlerU er en spennende nyskaping som vi tror vi gavne både forfattere og lesere. Norsk litteratur byr på en enorm bredde, og vi er glade for at flere sjangre blir representert i arbeidet. Dette kan gi kraft og styrke inn i arbeid med lesesatsing blant unge, og samtidig gi forfattere flere bein å stå på», sier generalsekretær i NFFO, Arne Vestbø.

Også Norsk Forfattersentrum ser frem til oppstart for FormidlerU:

– Endelig har vi fått et profesjonelt og superspennende nytt tiltak for å utvikle den beste forfatterformidlingen. Forfattersentrum er skikkelig stolte over å være en del av dette! forteller daglig leder i Forfattersentrum Ingvild Herzog.

Litteraturhuset er stolte over å ha NFFO, NBU, Norsk Forfattersentrum, Forleggerforeningen, Kulturtanken, Fritt Ord og Talent Norge med på laget, og ser fram til oppstart og første møte mellom mentorer og talentene i starten av april.

– Talent Norge forutsetter en finansieringsmodell der private givere bidrar til talentutvikling på kulturfeltet, og det er dermed ekstra gledelig å konstatere at så mange aktører innen feltet virkelig ser verdien av denne satsingen, og ønsker å investere i fremtidige, sterke forfatterkarrierer som kan hjelpe oss å nå de viktige målene i regjeringens kommende Leselyst-strategi, uttaler Talent Norge-direktør Silje Riise Næss.