Æresplasser på Skriveloftet 2024

Hanne Ramsdal og Lars Holm-Hansen tildeles Skriveloftets æresplasser for 2024.

Publisert 1. februar 2024

Foto av Ramsdal og Holm-Hansen
Foto: Carl Svensson og Anders Dunker

Litteraturhusets toppetasje går under navnet Skriveloftet og er viet til de som jobber med det skrevne ord. Her kan forfattere og oversettere av alle slag søke seg kontorplass, og få et skrivende fellesskap og litterære omgivelser på kjøpet.

Skriveloftet er et tilbud som ble opprettet med sikte på å tilby skrivende mennesker en egnet og rimelig arbeidsplass, og med det gi god grobunn for ny litteratur og ny kunnskap. Ved å holde leiekostnadene lave og ha dørene åpne for søkere med alle typer litteraturrelaterte prosjekter, ønsker Litteraturhuset at tilbudet skal bidra til litterært mangfold og gjøre at flere stemmer får plass på den litterære scene.

Hvert år deler Litteraturhuset ut to æresplasser på Skriveloftet, og innebærer både anerkjennelse og muligheten til å disponere Skriveloftet gratis i ett kalenderår. Alle leietakere kan søke om æresplass, som blir delt ut blant annet på bakgrunn av prosjekt, produksjon og økonomiske behov.

I tillegg er det en målsetning for Litteraturhuset at Skriveloftet huser et mangfold av skrivende med ulik alder, kjønn og bakgrunn, og at fellesskapet inkluderer skrivende på ulikt sted i karrieren. Utdelingen av æresplasser tilstreber derfor også å opprettholde mangfoldet på Skriveloftet.

Skriveloftets æresplasser for 2024 tildeles forfatter og dramatiker Hanne Ramsdal og oversetter Lars Holm-Hansen.


Hanne Ramsdal (f. 1974) er forfatter og dramatiker og fast bruker av skriveloftet. Hun debuterte som skjønnlitterær forfatter i 2006 med romanen Jeg lukket døren bak ham da han gikk, og i 2021 kom den kritikerroste romanen Jeg kaller deg Pjotr. Ramsdal arbeider også med tekst og iscenesettelse innenfor film, teater og billedkunst, og har markert seg som en særegen stemme både litterært, scenisk og visuelt.
Ramsdal jobber nå med sin tredje roman, hvor tematikken kretser rundt emner som sjalusi og hetetokter og Litteraturhuset er glade for å kunne tilby henne en æresplass etter sin lange fartstid på Skriveloftet.

Lars Holm-Hansen (f. 1962) er skribent og en anerkjent oversetter av filosofi, og har blant annet oversatt Martin Heideggers, Hans-Georg Gadamer og Carl von Clausewitz. Holm-Hansen besitter en uvurderlig kompetanse på feltet. Han er nå i gang med et større prosjekt om å oversette samtlige av Martin Heideggers såkalte svarte hefter, til sammen rundt 3000 sider, i tillegg til at han skriver på en bok om Heideggers filosofi. Holm-Larsen er også forlegger i Existenz forlag, og publiserer jevnlig bokanmelder og essays. Det er svært gledelig at Holm-Hansen engasjerer seg for å formidle sin kunnskap og sin uvurderlige spesialkompetanse innen filosofi og oversettelse, og vi håper tildelingen av æresplass på Skriveloftet kan være en ekstra motivasjon og tjene som en liten støtte til prosjektet.


Det er med stolthet vi presenterer årets æresplasser på Skriveloftet. Tildelingene går til viktige skribenter, som hver på sin måte bidrar til Litteraturhusets overordnede mål om å spre litteratur i bred forstand, verne om ytringsfriheten og bidra til en kunnskapsbasert offentlig samtale.

Vi gratulerer Hanne Ramsdal og Lars Holm-Hansen med æresplassene og håper tildelingen vil være til støtte for deres litterære prosjekter – vi gleder oss til å lese!


Ønsker du å dele skrivelokaler med Ramsdal og Holm Hansen?
Mer informasjon om skriveloftet og søknadsprosess finner du her.