Ytringsfrihet nett hvor går grensen? En samtale om hatefulle ytringer og netthets.

For VGS

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Skolebesøk høst 2022 For VGS

Ytringsfrihet, vern mot diskriminering, hatefulle ytringer og netthets: Ord og begreper vi hører om hele tiden, men hva betyr de egentlig? Internett og sosiale medier har gjort det enklere å kunne delta i samfunnsdebatten. Hva er ytringsfrihetens begrunnelser og hvorfor er det så viktig at vi bruker stemmen vår? Men noen ganger kan tonen være veldig hard, til og med blant venner. Og så kan det bikke over. Hvor går egentlig grensen for hva som er lov å si og ikke? Og hva skjer med demokratiet hvis mange blir skremt bort fra å si sin mening?

Litteraturhuset inviterer elever på VGS til skolebesøk om ytringsfrihet på nett.

Vi har fått med oss noen av dem som kan mye om hvor grensen mellom en lovlig og ulovlig ytring går, og hvordan man skal balansere ytringsfrihet og vernet mot diskriminering. Journalist Marius Solberg geleider oss gjennom ytringsfrihets-landskapet på leting etter svar.
Med seg på scenen har han samfunnsdebattant, aktivist og lege Mina Adampour, som vil dele sine erfaringer som samfunnsdebattant, på godt og vondt. Sammen med Mina på scenen er forsker Annette Winkelmann, som har sett på humor og kjønnsroller i russefeiring, forsker fra Politihøgskolen, Randi Solhjell, som er ekspert på hatkriminalitet og voldelig ekstremisme, og politiadvokat i Oslo politidistrikt og forsker ved Politihøgskolen, Kai Spurkland. Fra scenen vises også film fra statsminister Jonas Gahr Støre som forteller hvordan denne regjeringen jobber med denne problemstillingen, og særlig rettet mot utfordringene de unge møter på. På skjermen kommer det også intervjuer vi har gjort med fotballspillere om hatprat i fotballen, komikere, musikere, Antirasistisk senter og PRESS, så dette blir garantert en innholdsrik skoletime som gir mange innfallsvinkler til temaet og passer inn i de fleste fagkategorier.

Vi ønsker at så mange som mulig skal få nytte av skolebesøket, og har derfor lagt opp til to digital-varianter for klasser som ikke har anledning til å være fysisk til stede på huset. Det ene er et live-streamet event. Det andre er et digitalt opptak. Det digitale opptaket vil være tilgjengelig en måned.

Alle påmeldte klasser både til det fysiske og det digitale opplegget vil få en undervisningspakke i forkant av besøket.

Vi håper mange blir med, og gleder oss til samarbeid!

Gratis for påmeldte skoleklasser.
Send mail til skole@litteraturhuset.no for mer informasjon og påmelding.

Skolebesøket er laget med støtte fra Bufdir.

Litteraturhuset Wergeland Skolebesøk For barn og unge Skolebesøk Gratis. Påmelding til skole@litteraturhuset.no

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!