Verden i svart/hvitt

Sesongåpning med Claudia Rankine, Igoni Barrett og Roxane Gay

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Sesongåpning med Claudia Rankine, Igoni Barrett og Roxane Gay

Rasisme, diskriminering og undertrykking har dype historiske røtter, men er langt fra noe historisk fenomen. Inndelingen i kategorier, grupper og lag – dem og oss – lever tvert imot i beste velgående. Hvordan skal vi i et slikt klima få til en konstruktiv samtale om hvordan rasisme rammer? Hvem sitt ansvar er rasismen egentlig, og hvorfor er akkurat det så vanskelig å snakke om?

Når Litteraturhuset vier sesongåpningen til disse spørsmålene, er det med utgangspunkt i noe av det ypperste som er skrevet om rasisme, makt og privilegier i dag. Med litteraturen som utgangspunkt er det kanskje mulig å komme noen steg videre?

Verdensstjernen Claudia Rankines diktsamling Citizen fra 2014 har hatt et sjeldent gjennomslag i den amerikanske samfunnsdebatten og regnes allerede som en moderne klassiker. Hennes forfatterskap har inspirert en hel generasjon unge forfattere som franske Édouard Louis, danske Lone Aburas og vår egen Camara Lundestad Joof. Rankines teaterstykke The White Card leses på Litteraturhuset for første gang på en scene utenfor USA.

Amerikanske Roxane Gay og nigerianske Igoni Barrett gjester også begge Norge for første gang. Med stor originalitet, skarp humor og vidd tematiserer de på ulikt vis utenforskap, kjønn, traumer og hva det vil si å leve i svarte og hvite kropper og kategorier.

Mange finner det kanskje spesielt krevende å snakke med barn om disse emnene. Kanskje kan en løsning ligge i fortellingene om menneskerettighetsaktivistene Rosa Parks og Maya Angelou, eller et møte med Thomas Seeberg Torjussen, skaperen av ZombieLars, serien som tar opp utenforskap og fremmedfrykt på en helt ny måte.

OM HOVEDGJESTENE:

Claudia Rankine er en prisbelønnet poet, dramatiker og akademiker. Hun er mest kjent for diktsamlingene Don’t Let Me Be Lonely: An American Lyric (2004) og Citizen: An American Lyric (2014, på norsk i 2018 som Medborgar: Eit amerikansk dikt, gjendiktet av Kristina Leganger Iversen og Camara Lundestad Joof). Diktene tematiserer rase og rasisme, fellesskap og utenforskap, og har inspirert en rekke yngre forfattere, som franske Édouard Louis, danske Lone Aburas og vår egen Camara Lundestad Joof. Stilistisk er hun eksperimentell, og verkene hennes blander gjerne poesi med prosa, essay og foto. Hennes ferskeste utgivelse, dramaet The White Card (2019), tematiserer hvithet, svarthet, gode intensjoner og maktubalanse, og ble første gang spilt i Boston i 2018.

Rankine underviser i litteratur ved Yale University, og har også redigert flere antologier som presenterer samtidspoesi. Når hun gjester Litteraturhuset vil hun snakke med sin svenske forfatterkollega Athena Farrokhzad om egen skriving og holde foredrag om et utvalg amerikanske samtidspoeter hun ønsker å trekke fram.

Igoni Barrett er forfatter av to novellesamlinger, From Caves of Rotten Teeth og Love Is Power, or Something Like That, men det var med romanen Blackass (2015) at han fikk sitt litterære gjennombrudd. Romanen har blitt kalt en moderne Forvandlingen, og inspirasjonen fra Kafka er tydelig. Men hos Barrett våkner ikke hovedpersonen som et insekt – han våkner derimot med en hud som har skiftet farge fra svart til hvit, og den påfølgende fortellingen er en satirisk og smart utforskning av svarte og hvite kropper, identitet, makt og status. Barrett har også blitt rost for sine realistiske skildringer av Lagos, og skriver kompromissløst fra et nigeriansk ståsted, uten å tilpasse seg et vestlig publikum.

Under Hay-festivalen i 2014 ble Barrett utnevnt til en av de 39 beste unge forfatterne sør for Sahara. På Litteraturhuset møter han Morgenbladets kulturredaktør Ane Farsethås til samtale om romanen Blackass.

Roxane Gay er forfatter, akademiker og samfunnsdebattant. Hun har skrevet flere skjønnlitterære verk, blant annet Difficult Women (2017), men det er først og fremst som essayist og samfunnsdebattant Gay har markert seg. Essaysamlingen Bad Feminist gikk rett inn på The New York Times’ bestselgerliste da den kom ut i 2014. Gays skarpe, sårbare, humoristiske stemme har gitt henne et enormt gjennomslag i flere sjangre, og hun har ikke vært redd for å ta utgangspunkt i eget liv og egne erfaringer. Memoarboka Hunger (2017) skriver hun åpent om egne erfaringer med overvekt og selvbilde som følge av at hun ble voldtatt som barn.

Som fast spaltist i The New York Times har Gay også markert seg som en av de tydeligste stemmene i den amerikanske «Me too»-debatten. I 2018 redigerte hun antologien Not That Bad: Dispatches from Rape Culture. Og som forfatter for Marvel-tegneseriene om World of Wakanda har hun bidratt til å skape svarte, kvinnelige og skeive rollemodeller. På Litteraturhuset møter Gay forfatter og skribent Eline Lund Fjæren, som i likhet med Gay har undersøkt misbruk av makt, kjønnsroller og seksuelle overgrep i sitt forfatterskap.

Litteraturhuset

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!