Velkommen til Gilead

Foredrag ved Toril Moi

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Foredrag ved Toril Moi

Margaret Atwoods The Handmaid’s Tale, eller Tjenerinnens beretning, som den heter i Merete Alfsens oversettelse, ble først utgitt i 1985. Nå er den igjen å finne på bestselgerlistene, etter at USAs politiske jordskjelv har fått den dystre framtidsdystopien til å virke noen hakk mer realistisk.

Det teokratiske militærdiktaturet Gilead har overtatt makten i USA og innført et patriarkalsk regime der kvinner er fratatt sine rettigheter, og mange må leve som «tjenerinner», med eneste oppgave å bære fram barn for mennene i overklassen. En av disse er Offred, og romanen er hennes beretning.

Atwood har fortalt at alle elementer i fortellingen er hentet fra ulike tider og steder i vår historie. «Det kunne aldri hendt her», gjelder
ikke, mener hun. Under de rette forutsetningene kan alt skje hvor som helst.

Siden utgivelsen har romanen blitt oversatt til mer enn førti språk, blitt filmatisert, og i vår kom en kritikerrost TV-serie basert på boka. Romanens utforskning av totalitarisme og angrep på kvinners rettigheter, av motstand i møte med undertrykkelse og brutalitet, er stadig relevant.

Toril Moi er professor i litteraturvitenskap ved Duke University i USA. Hun leste Atwoods roman med stor begeistring da den kom ut. Nå henter hun den fram igjen. Hvordan framstår The Handmaid’s Tale i dagens politiske klima?

NB. På grunn av forventet stor pågang legger vi ut gratisbilletter til arrangementet en uke i forkant, det vil si mandag 2. oktober kl. 09.00.

Litteraturhuset Wergeland Nærlesning Gratisbilletter tilgjengelig på nett fra 2.10 kl. 09.00. https://litteraturhuset.ticketco.no/velkommen_til_gilead_foredrag_ved_toril_moi

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!