UTSOLGT: Å skrive om sinn. Beate Grimsrud møter Finn Skårderud

GRATIS VIDEOOVERFØRING I KJELLEREN

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Noen mennesker har stemmer i hodet. Se deg rundt neste gang du for eksempel reiser kollektivt eller er på kafé. Kanskje sitter damen på bordet ved siden av deg og kjemper med en ubendig trang til å knuse kaffekoppen. Kanskje klamrer sidemannen på bussen seg fast til setet sitt for ikke gå av for tidlig. Eller kanskje har du selv erfaring med psykiske sykdommer og vet hva det handler om.

I romanen En dåre fri skildrer Beate Grimsrud det begavede barnet Eli. Hun er pen, flink på skolen, sterk og god i idrett. Under en skoleforestilling om Espen Askeladd, blir Espen med hjem. I hodet. Etter hvert kommer det flere stemmer. Eli finner måter å leve med det på. At egenrådigheten hennes skyldes mentale problemer, er det ingen som forstår. Eli vokser opp til å bli en vellykket forfatter, men også en kvinne som opplever alvorlige psykoser. En dåre fri gir et unikt innblikk i et trøblete sinn. Aller mest får leseren likevel ta del i et rikt menneskeliv omgitt av gode venner og kunstneriske muligheter.

Beate Grimsrud er fra Bærum, men bor i Stockholm, hvor hun virker som forfatter, dramatiker og regissør. Hun skriver bøkene sine først på svensk, deretter igjen på norsk. Hun er tidligere nominert til Nordisk Råds litteraturpris for boka Å smyge forbi en øks, og vant i 2007 P2-lytternes romanpris for Søvnens lekkasje, som også ble nominert til både den norske Brageprisen og den svenske Augustprisen.

Finn Skårderud er psykiater og forfatter. Han har blant annet skrevet bøkene Uro – en reise i det moderne selvet og Federico Fellini – Et essay om kreativitet. Han møter Grimsrud til samtale om å skrive om sinn.

Singelkutt: Jo Eggen

Etter arrangementet er det Onsdagskjeller med egen bar, spill, bøker og musikk i Kjelleren. Denne onsdagen kan du høre Torgrim Eggens spilleliste «Heimat».

Wergeland Litteraturhuset GRATIS VIDEOOVERFØRING I KJELLEREN

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!