Utdeling av Riksmålsforbundets litteraturpriser 2023

Riksmålsforbundets litteraturpriser går i år til Pedro Carmona-Alvarez og Ragnhild Holmås

Icon of a placeNedjma

Icon of an id badge

Arrangert avRiksmålsforbundet

Icon of a ticket

Gratis

Portretter av Carmona-Alvarez og  Ragnhild Holmås
Foto Holmås: Agnete Brun/Aschehoug, Pedro: Eva Lene Gilje Østensen/Kolon forlag

Riksmålsforbundets litteraturpris går i år til Pedro Carmona-Alvarez for romanen «Chiquitita», mens barne- og ungdomsbokprisen går til barneboken «Ordenes hårreisende hemmeligheter» av Ragnhild Holmås.

– Chiquitita er briljant i språk og form, ulikt det meste denne juryen har lest, sier juryleder Anne Gaathaug.

Pedro Carmona-Alvarez’ traumeskildring er nærmest suggererende og dessverre uhyre aktuell. En vond og sterk fortelling om hvordan barn på flukt merkes for livet. Det er umulig å ikke bli grepet av historien om Marisol, og alt det forferdelige hun har blitt utsatt for.

Riksmålsforbundet har delt ut litteraturpriser siden 1957, og prisene legger særlig vekt på å belønne språklige kvaliteter. I år går barne- og ungdomsbokprisen til en barnebok som dessuten handler nettopp om språk: Ordenes hårreisende hemmeligheter. Absurde avsløringer fra språkets spinnville liv av Ragnhild Holmås, rikt illustrert av Henriette T. Osnes.

– Som tittelen indikerer, er dette en spinnvill bok om språk og ordenes opprinnelse, forteller juryleder Taran Bjørnstad. – Her får de unge leserne både hårreisende og overraskende historier om hva ordene vi bruker til daglig egentlig betyr. Boken er preget av overskudd og sprudlende formidlingsglede. Den er original, morsom, til tider ufyselig og ekstremt medrivende.

Bli med på prisoverrekkelsene med interessante taler og forfattersamtaler. Arrangementet er åpent for alle, og det er fri entré.

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.


Vil du leie Nedjma?

Dette arrangementet finner sted i Nedjma. Nedjma er en mellomstor sal i Litteraturhusets tredje etasje.

Bilde av salen Nedjma i 3. etasje på Litteraturhuset med tomme stolrader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!