Upålitelige minner

Maria Stepanova og Hedda Lingaas Fossum

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Maria Stepanova og Hedda Lingaas Fossum

Maria Stepanova er en av Russlands fremste poeter og forfattere fra sin generasjon, og sammenlignes gjerne med forfattere som Olga Tokarczuk og Svetlana Aleksijevitsj.

I storverket Til minne om minnet (til norsk ved Marit Bjerkeng) utforsker hun hvordan vi konstruerer historien ut fra nåtiden, og stiller seg spørsmålet om det i det hele tatt er mulig å fortelle historien på de dødes premisser.

Gjennom gamle brev og arkiver, men også fysiske gjenstander og steder, går hun inn i sin egen familiehistorie og forsøker å nøste opp livene deres.

Stepanova vokste opp i Sovjetunionens siste tiår i en russisk, jødisk familie, som overlevde det forrige århundrets enorme omveltninger og utrydningsforsøk.

Livene deres var ikke ekstraordinære eller preget av heltedåder, men som Svetlana Aleksijevitsj insisterer Stepanova på å vise oss livene til enkeltmenneskene som lever sine dagligliv i historiens stormkast.

Stepanovas språk er lyrisk og filosofisk, og hun går i dialog med tenkere som Susan Sontag, Marcel Proust og Vladimir Nabokov. Boka er på samme tid fragmentarisk, utforskende og leken, og kan like gjerne karakteriseres som en utforskning av selve erindringen.

Hun gransker det menneskelige behovet etter å konstruere et narrativ: I en minneverdig passasje beskriver hun sin egen sterke følelsesmessige reaksjon på å besøke bestefarens hjem – før hun avslører at hun hadde oppsøkt feil hus.

På Litteraturhuset møter Stepanova kritiker Hedda Lingaas Fossum til samtale om erindring, nostalgiens kraft og de små menneskene i den store historien.

Samtalen vil foregå på engelsk.

Litteraturhuset Berner-kjelleren Engelskspråklige arrangement https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/upaalitelige_minner_moete_med_maria_stepanova

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!