Ulysses

Sunde, Jarvoll, Saugestad og Grønli

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Mange hevder at Ulysses er moderne litteraturs mest sentrale utgivelse. Handlingen i James Joyces klassiker utspiller seg i løpet av ett døgn, 16. juni 1904, i Dublins gater. Her surrer hovedpersonen Leopold Bloom rundt. Han tenker, spiser, går på biblioteket, på pub og vender etter en del hundre sider hjem til sitt hus og sin sovende kone Molly.

Mange skryter av å ha lest Ulysses, samtidig som boka regnes som den flest har prøvd seg på uten å klare å gjennomføre. Nå vier Litteraturhuset ikke mindre enn åtte timer til dette verket, på den ikke tilfeldig valgte datoen 16. juni, som internasjonalt er kjent som Bloomsday.

Den kritikerroste forfatteren Ole Robert Sundes forhold til Ulysses og Joyce strekker seg langt tilbake i tid og har satt tydelige spor i Sundes forfatterskap. Forfatter og poet Svein Jarvoll er godt bevandret i gresk antikk litteratur og har blant annet oversatt Sapfos lyrikk til norsk, mens forfatter Frode Saugestad har en doktorgrad i den moderne romanen som sjanger. Disse tre møtes nå til Ulysses-samtale. I tillegg vil skuespiller Jan Grønli lese «Ithaca»-kapitlet i sin helhet, kapitlet som Joyce visstnok holdt som romanens litterære høydepunkt, der 309 spørsmål besvares mens hovedpersonene diskuterer astronomi, vann, urinering og Mollys elskere.

Arrangementet har en tidsramme på åtte timer, og publikum kan komme og gå som de vil. Det starter med opplesningen ved Jan Grønli, som antas å ta rundt tre timer. Samtalen starter ca. 17.00

Amalie Skram Litteraturhuset Sunde, Jarvoll, Saugestad og Grønli

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!