Tyrkia randen: Hva skjer nå?

Foredrag ved Nilas Johnsen og Pinar Tank

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Foredrag ved Nilas Johnsen og Pinar Tank

Titusener er gått bort og halvannen million står uten hjem som følge av de massive ødeleggelsene etter jordskjelvene i Tyrkia. Mange mener Erdoğans regjering må ta en stor del av ansvaret, da store deler av de rammede områdene har vært forsømt politisk.

I mai er det presidentvalg i Tyrkia. Dermed er det duket for en maktkamp av storpolitiske proporsjoner i landet mellom øst og vest. Hva er situasjonen etter jordskjelvet nå, og hvor bærer det hen for Erdoğans regjering? Kommer hjelpen frem til de kurdiske regionene, og hvordan ser veien videre ut for dem?

To av Norges fremste Tyrkia-vitere vil gjennom hvert sitt foredrag gi en oversikt over den gjeldende politiske situasjonen i landet, med utgangspunkt i hver sin region.

Kveldens første foredrag holdes av Nilas Johnsen, journalist og forfatter av boken Erdoğan. Tyrkias nye sultan (2019). Han har blant annet jobbet som VGs Midtøsten-korrespondent basert i Istanbul, og har nylig vært på et lengre opphold i landet. Foredraget hans tar for seg Erdoğans status hos den tyrkiske majoritetsbefolkningen frem mot valget.

Det andre foredraget holdes av Pinar Tank, seniorforsker ved PRIO. Hun har forsket på Tyrkias innen- og utenrikspolitikk med spesiell vekt på Midtøsten, med spørsmål om kurdisk-tyrkiske relasjoner og demokratisering som to av hennes hovedfokusområder. Hennes foredrag tar for seg forholdet mellom Erdoğans regjering og kurderne med et fokus på sørøst Tyrkia – spesielt etter jordskjelvene som rammet regionen.

I tillegg til foredragene, skal vi høre fra to litteraturhus som Litteraturhuset samarbeider med i Tyrkia. Det tyrkiske litteraturhuset Kıraathane (i Istanbul) bidrar digitalt med et kort innlegg, hvor de forteller hvordan landet er blitt rammet av jordskjelvene, samt hvordan tilstanden er for frie forfatterstemmer og ytringsfriheten. Vi skal også høre kort fra litteraturhuset Wêjegeh Amed i Diyarbakir.

Arrangementet varer i ca. én time.

NB: Arrangementet er gratis, mot at man sikrer seg gratisbillett eller donasjonsbillett. Ved kjøp av donasjonsbillett gis summen uavkortet til Røde Halvmånes innsamlingsaksjon for jordskjelvofrene og -arbeidet i Tyrkia og Syria.

Litteraturhuset Wergeland https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/tyrkia_paa_randen_hva_skjer_naa_foredrag_ved_nilas_johnsen_og_pinar_tank Politikk og samfunn

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!