Tilskuer til 2. verdenskrig og Holocaust?

Forelesningen er høstens siste i serien Dypdykk i 2. verdenskrig i regi av HL-senteret og UiT-Norges arktiske universitet.

Foto fra Holocaust-museet av flere mennesker med tre unge menn i forgrunnen
Foto: United States Holocaust Memorial Museum

Det vanligste spørsmålet, og det som har vært heftigst diskutert om tyskerne i nazi-tiden, er «Hvor mye visste de?» Var de klar over hva som ble begått i deres navn? Mary Fulbrook mener spørsmålet er feil stilt. I sin nye bok Bystander Society – Conformity and Complicity in Nazi Germany and the Holocaust hevder hun at det rette spørsmålet er: “Hva gjorde de med det de visste?” Var det i det hele tatt mulig å stille seg på utsiden og bare være tilskuer til krigen og Holocaust?

Mary Fulbrook er professor i tysk historie, og har blant annet skrevet den prisvinnende boken Reckonings – Legacies of Nazi Persecution and the Quest for Justice.

Kommentar ved Ellen Stensrud, forskningsleder HL-senteret.

Forelesningen blir holdt på engelsk.

Forelesningen er høstens siste i serien Dypdykk i 2. verdenskrig i regi av HL-senteret og UiT-Norges arktiske universitet. Forelesningsserien er finansiert av Eckbos Legat.

Torsdag 23. november kl 18:00.

Sal: Wergeland

Gratis inngang, men billett er nødvendig.

Arrangør: HL-senteret og UiT-Norges arktiske universitet.

Forelesningen strømmes via HL-senterets nettside.

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.


Vil du leie Wergeland?

Dette arrangementet finner sted i Wergeland. Wergeland er Litteraturhusets storstue, med amfi og stolrader.

Bilde av Litteraturhusets hovedsal Wergeland

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!