Til forsvar for universalismen

Foredrag ved Slavoj Žižek

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

For en multikulturalist er anglosaksiske protestanter uønskete, italienere og irer får litt respekt, svarte er bra, indianere bedre. Jo lenger vekk vi kommer, desto mer respekt fortjener de. Dette er en form for misforstått, nedlatende respekt som skaper avstand. (Slavoj Žižek)

Det at man fremdeles føler seg ansvarlig for kolonialismens overgrep, fører til en form for rasisme, hevder den slovenske sosiologen Slavoj Žižek, som mener at den frigjørende kjernen i den europeiske arven er verdt å kjempe for. Han tar til orde for at venstresiden burde akseptere ideen om Leitkultur (ledekultur) og heller jobbe for å få den til å favne mer, for på den måten å kunne slå tilbake innvandringsfiendtlige populister.

Slavoj Žižek er seniorforsker ved instituttet for sosiologi ved universitetet i Ljubljana, Slovenia, og gjesteprofessor ved en rekke amerikanske universiteter. Han har oppnådd internasjonal anerkjennelse for sine nyskapende fortolkninger av Jacques Lacans teorier og har blitt kalt både filosofiens Elvis Presley og en akademisk rockestjerne. Han er en kontroversiell og spissformulert foredragsholder, og hans teorier om multikulturalismens slagsider har skapt debatt.

Foredraget holdes på engelsk.

Etter foredraget avsluttes Litteraturhusets universalismeserie med en debatt for å oppsummere foredragsrekkens hovedpunkter. I panelet sitter jusprofessor Ola Mestad, som er tilknyttet Forskningsrådets komité for grunnlovsjubileet, professor i kulturhistorie Helge Jordheim, forfatter og sosiolog Hannah Helseth og stipendiat ved IKOS Rana Issa. Marte Michelet styrer ordet. Debatten starter kl. 20 og vil foregå på norsk.

Wergeland Litteraturhuset Foredrag ved Slavoj Žižek

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!