Tidsskriftdagen 2023

Jubileumsfeiring – 20 år

Icon of a placeWergeland

Icon of a ticket

Gratis

Bilde satt sammen av mange portrett

Vi inviterer til knallfint program med et stjernelag av skribenter, redaktører og kunstnere den 17. november på Litteraturhuset.

Program

12.30 Dørene åpner, mingling og kaffe

13.00-13.40 Velkommen
Kunstnarisk innslag v/Benedicte Maurseth, musikar, komponist og forfattar

Opning v/Nana Rise-Lynum, styreleiar Norsk tidsskriftforening

Gratulasjonstale av Sigmund Løvåsen, leiar Kulturrådet

13.40–14.15 Norsk tidsskriftforening 20 år – jubileumssamtalen!
Hva har vært verdien av å organisere seg, og hva har tidsskriftene bidratt med i samfunnsdebatten i det nye årtusenet?

Samtale med gründerne og lederne: Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord, var første leder i Norsk tidsskriftforening, Eva Løveid Mølster, nå rektor på Einar Granums Kunstfagskole, var påfølgende, deretter Bente Riise, nå generalsekretær, og Nana Rise-Lynum, dagens styreleder og redaktør i Norsk Barneblad. Ordstyrer: Audun Lindholm, redaktør i Vagant.

14.15 Pause

14.30-15.15 En raabende røst i ørkenen?
Om tidsskriftet som politisk motkultur frå Læstadius til Torggata Blad. Kva rolle har tidsskrift spela for å fremje alternativ politisk tenking? Korleis har tidsskrift historisk påverka politisk, og korleis jobbar eit motkulturelt tidsskrift i dag?

Debatt mellom Magnhild Folkvord, journalist og forfattar, Trond Haugen, dr.art. i litteraturvitskap og forskingsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket, Hege Vadstein, redaksjonsmedlem i Torggata Blad. Ordstyrer: Merete Røsvik, redaktør i Prosa.

15.15-15.45 Pause – med litt mat

15.45-16.15 Smellvakkert og legendarisk
En estetisk analyse av de beste norske tidsskrift-forsidene som finnes. Med et sveip innom noen av de styggeste også.

Samtale med kunst- og motehistoriker Ragnhild Brochmann. Samtaleleder: Marte Stapnes, daglig leder i Norsk Filmklubbforbund.

16.15-16.50 Hvor kommer bokstavene fra?
Uten skrift, ingen tidsskrift. Kalligraf, bok- og typedesigner Christopher Haanes streker opp de viktigste linjene i bokstavenes historie. Forskjeller og likheter mellom klassisk boktypografi og tidsskrifttypografi behandles ved eksempler.

17.00 – 17.45 Der språket skjer – tidsskrifta sin plass i ein digital mediekvardag
Vi lever i ei tid der maskiner kan trolla oss på Facebook og skriva artiklar, romanar og debattinnlegg. Tidsskrifta står på eit vis for det motsette. Dei er stadar for langsamt utprøvande språkpraksis, rasjonalitet og tvisyn. Kva følgjer kan den nye teknologen få? Kan kunstig intelligens skapa behov for meir biologisk intelligens? Kva rolle kan tidsskrifta spela i ei ny tid?

Debatt med Astrid Sverresdotter Dypvik, redaktør i Syn og Segn, Camara Lundestad Joof, dramatikar og forfattar og Kjell Lars Berge, professor i tekstvitenskap. Ordstyrar: Arne Olav Hageberg, redaktør i Bok & Bibliotek.

17.45-18.00 Pause

18.00-18.40 Hva skal til for at tidsskrift skal nå unge lesere?
Hvordan leses tidsskrift av de unge? Hva leser de? Hvordan nå yngre lesergrupper og sikre at tidsskriftene består for kommende generasjoner? Hvilke tanker gjør yngre redaktører seg om språk, form og innhold?

Samtale med Selma Benmalek, programkonsulent Deichmann og Freia Catana Aasdalen, redaktør i Putsj og Argument. Ordstyrer: Guro Kleveland, redaktør Ballade.

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.


Vil du leie Wergeland?

Dette arrangementet finner sted i Wergeland. Wergeland er Litteraturhusets storstue, med amfi og stolrader.

Bilde av Litteraturhusets hovedsal Wergeland

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!