The Paradox of Svalbard: Boksamtale om Svalbard og bærekraft

Boksamtale mellom Zdenka Sokolickova (Arctic Centre, University of Groningen), Thomas Hylland Eriksen (Sosialantropologisk institutt, UiO) og Rune Ottosen (OsloMet).

Icon of a placeKverneland

Icon of an id badge

Arrangert avZdenka Sokolickova

Icon of a ticket

Gratis

Bilde av smeltende isblokk i havet
Foto: Vojtech Vancura

Klimaendringene har gjort Arktis’ fremtid viktig for verdens fremtid. Boken “The Paradox of Svalbard: Climate Change and Globalization in the Arctic” (London: Pluto, 2023) gir et etnografisk innblikk i endringene som påvirker et samfunn innenfor polarsirkelen. Longyearbyen er verdens nordligste bosetning og samtidig essensiell for norsk tilstedeværelse på Svalbard. Her skjer klimaendringene raskt, med høyere temperaturer, mer regn og tining av permafrost. Samtidig skifter byen fra statskontrollert kullproduksjon til turisme og forskning, og den globaliseres raskt.

Sosialantropolog Zdenka Sokolickova bodde i Longyearbyen mellom 2019 og 2021 som gjesteforsker ved Sosialantropologisk institutt, UiO, hvor hun samarbeidet med Thomas Hylland Eriksen. Hennes forskning dokumenterer historien om konflikten mellom bærekraft og drivkreftene i politikk og økonomi i det rike globale nord.

“Mer enn bare et turistmål, Svalbard er et hotspot for geopolitikk, klimaendringer, migrasjon og sosiale ulikheter. Engasjerende, rik og nyansert – denne boken gir stemme til historier om Svalbard som sjelden blir fortalt, og avslører de dype dilemmaene denne arktiske øygruppen står overfor. Et must for alle med interesse for Svalbard og utfordringene i en smeltende verden. Etnografi på sitt beste.”
– Marianne E. Lien, Sosialantropologisk institutt, Universitetet i Oslo

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.


Vil du leie Kverneland?

Dette arrangementet finner sted i Kverneland. Kverneland er en lys sal med utsikt mot Slottsparken.

Bilde av salen Kverneland på Litteraturhuset, med en stor veggillustrasjon som viser norske forfattere, tegnet av Steffen Kverneland.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!