Sverige, mitt Sverige

Johannes Anyuru og Eivind Hofstad Evjemo

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Johannes Anyuru og Eivind Hofstad Evjemo

En ung kvinne og to menn kommer inn i en bokhandel i Gøteborg hvor en kjent karikaturtegner lanserer sin nye bok. De tre løsner skudd og tar gisler, de vil hevne profeten. Den kvinnelige terroristen blir senere innlagt til psykiatrisk forvaring, tilsynelatende traumatisert. Hun forteller at hun er en flyktning fra framtida, en visjonær som er kommet tilbake for å advare.

Hennes beretning tar oss inn i nær framtid etter terrorangrepet, til et fascistisk Gøteborg. Hvem som helst kan nå stanse muslimer og andre «ikke-svensker» på gata og kontrollere om de er registrerte sverigefiender eller ikke. De som nekter å skrive under på den nye medborgerkontrakten, blir internert i en egen leir, Kaningården, hvor de lever under kummerlige forhold.

Da Johannes Anyurus Augustpris-vinnende roman De kommer til å drukne i sine mødres tårer kom ut i Sverige, fikk den bare uker senere en uhyggelig aktualitet, idet en lastebil kjørte inn i en folkemengde i Stockholm og drepte flere mennesker. Romanen bærer også tydelige ekko av terroranslaget mot Charlie Hebdo i Frankrike. Denne poetiske science-fiction-fortellingen som nå er ute på norsk i Håvard Syvertsens oversettelse, tegner et dystopisk bilde – men ikke uten håp – av i hvilken retning et samfunn kan gå i kjølvannet av et terrorangrep.

Helt siden debuten med drabantbypoesi i Det är bara gudarna som är nya har Anyuru bemerket seg som en samfunnsengasjert forfatter som blant annet har rapportert fra Ship to Gaza. Romanen En storm kom fra paradiset ble hans store gjennombrudd, nominert til Augustprisen og Nordisk råds litteraturpris. Hans nye roman reiser høyaktuelle spørsmål om hva et samfunn har rom for av ulikhet før det fører til mistenksomhet, splittelse og vold.

Anyuru møter forfatter Eivind Hofstad Evjemo til samtale.

Litteraturhuset Wergeland https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/sverige_mitt_sverige forfattersamtale

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!