Språk, religion og identitet i dagens Israel

Almog Behar, Ravid Kahalani, Orit Bashkin & Hanne Eggen Røislien

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Saladindagene 2015 Almog Behar, Ravid Kahalani, Orit Bashkin & Hanne Eggen Røislien

Mizrahim er en betegnelse som blir brukt i Israel om jøder som kommer fra øst, da forstått som de arabiske landene. Hva har vært mizrahim-jødenes status i det israelske samfunnet, og hvordan er disse erfaringene relevante når man diskuterer andre nåtidige problemstillinger, som palestinernes situasjon i og utenfor Israel og forholdet mellom jøder og muslimer i denne regionen i dag?

Poeten Almog Behar og musiker og artist Ravid Kahalani tilhører en generasjon med israelske kunstnere som har begynt å stille spørsmål ved de dominerende ideene om israelsk identitet.

Behar er israelsk prisbelønt poet, forfatter og aktivist, bosatt i Jerusalem og særlig kjent for diktet «My Arabic is Mute». Han har gitt ut to poesisamlinger og en novellesamling i tillegg til romanen Rachel and Ezekiel. Som aktivist og litterat har han fokusert på Israels blandede jødiske og arabiske kultur og ønsket et større fokus på deres gjensidige påvirkning.

Kahalani er israeler av jemenittisk avstamning og er fronfigur i bandet Yemen Blues og holder fram musikken som det universelle språket, der alle motsetninger opphører. Og er ikke det et politisk standpunkt i en verden som er så bygget opp rundt forskjellene heller enn det som samler? Orit Bashkin har fordypet seg i de irakiske jødenes historie og deres vei fram til å bli israelske statsborgere. Nå møter de tre Hanne Eggen Røislien til samtale. Røislien er religionshistoriker og ga i 2012 ut boka Israelerne. Kampen for å høre til, om det komplekse og konfliktfylte landet Israel og dets innbyggere.

Litteraturhuset Wergeland Engelskspråklige arrangement

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!