Snikkikk med Ingeborg Arvola

Ingeborg Arvola leser høyt fra sin kommende roman «Vestersand».

Portrett av Ingeborg Arvola
Foto: Cappelen Damm

«Hva gjør vel skammen, når han står i den sammen med meg?»

Året er 1862. Brita Caisa slipper ut fra fengsel i Pykeijä. Høygravid tråkker hun i snødrevet, hun vet ikke hvor hun skal ta veien. Kjæresten Mikko soner fremdeles for deres forargelige samliv. Han vet ennå ikke at Brita Caisa bærer barnet deres i magen. Hun drømmer om et hjem, en tømmerpirtti.

Vestersand er andre roman i serien Ruijan Rannalla – Sanger fra ishavet, som skildrer den kvenske innvandringshistorien til Finnmark på 1800-tallet, spesielt i området rundt Varangerfjorden. Romanen følger Brita Caisa Seipajærvi, den særegne kvinnen som er basert på Arvolas tipp-tipp-oldemor, videre til Neiden og Pykeijä, til hvalfangst og tømmerbygging, til snøhav og sauna, til livsfarlig sjalusi og stor kjærlighet.

Ingeborg Arvola har en lang rekke bøker bak seg for både barn og voksne. Hennes store gjennombrudd kom med Kniven i ilden, første roman i serien Ruijan Rannalla – Sanger fra ishavet. Boka ble tildelt Brageprisen, og nominert til Bokhandlerprisen, Kritikerprisen, Ungdommens kritikerpris, LOs litteraturpris og Nordisk råds litteraturpris. I kveld skal hun lese fra manuset til bok nr. 2 i serien, Vestersand, som skal utgis i høst.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!