Skolebesøk VGS: Hatprat Hva gjør vi?

Hatprat og hatefulle ytringer er dypt problematisk både for enkeltmennesker og for demokratiet. Hva gjør det med oss og hva gjør vi når vi møter det? Hvordan kan vi motarbeide hets og skape et samfunn der det er trygt for alle?

Portretter av Priyangika Samanthie, Bjørn Hatterud  og Martine Johansen
Foto: Utrop!, Agnete Bruun, Glenruben Engen

Litteraturhuset tilbyr videregående skoler skolebesøk med tilhørende undervisningsopplegg om hatprat og hatefulle ytringer.

På scenen på Litteraturhuset vil elevene møte Bjørn Hatterud, Priyangika Samanthie og Martine Johansen. Bjørn Hatterud har vokst opp i bygda Veldre på Hedemarken, men bor nå i Groruddalen i Oslo. Han er forfatter, kulturskribent, kurator og lager musikk. Hatterud har sammen med Jan Grue og Olaug Nilssen mottatt Fritt Ords Pris for «bidrag til å belyse samfunnssituasjonen og ytringskulturen til funksjonshemmede i Norge». Priyangika Samanthie er skribent og researcher. Hun er for tiden aktuell med NRK-dokumentaren «Veien hjem» som er en tolkning av hennes identitetsreise og ulovlige adopsjon. Martine Johansen er forfatter, kursholder, redaktør, regissør og slampoet. Hun mottok i 2023 Norsk Forfattersentrums hederspris, Wergelands åre, sammen med kollega Guro Sibeko. Prisen tildeles en person eller institusjon som har gjort en fortjenestefull innsats innen formidling av poesi.

Det blir forestillinger mandag 30. oktober og tirsdag 31. oktober.
Begge dager kl. 10.45 og 12.00.
Varighet cirka 45 minutter.

Vi ønsker at så mange som mulig skal få nytte av skolebesøket. Skolene kan derfor velge om de ønsker å delta fysisk på Litteraturhuset eller få tilsendt en digital versjon av sceneproduksjonen. I tillegg til sceneproduksjonen inneholder pakken et undervisningsopplegg med for- og etterarbeid og mulige fordypningsoppgaver. Undervisningsopplegget vil bli sendt ut i uke 41.

Vi håper mange blir med, og gleder oss til samarbeid!

Gratis for påmeldte skoleklasser.

For påmelding: send en e-post til skole@litteraturhuset.no med navn på skole og antall elever.

Skolebesøket er laget med støtte fra Bufdir.

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!