Sjøbein i krig

Med Jon Michelet og Carsten Jensen

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Året er 1939, Europa brenner, men i Norge er det fremdeles fred. Unggutten Halvor Skramstad blir lettmatros etter å ha levd sine første atten år i skogen. Så dras også Norge med i krigen, tyske ubåter, bombefly og torpedobåter truer på havet, norske båter kjører i konvoier, og hele tiden er faren for en brå død overhengende.

En sjøens helt heter Jon Michelets høstferske roman, og det er her unge Skramstad mønstrer på. Norske sjøfolks innsats under andre verdenskrig anses som det viktigste norske bidraget til den allierte krigføringen. Men skipsfarten hadde sin pris: 3700 norske sjøfolk mistet livet under andre verdenskrig. Deres innsats har fått liten oppmerksomhet i ettertid, men nå er de heltene i Michelets bredt anlagte roman.

I motsetning til sin romankarakter, er ikke forfatteren Michelet førstereis verken på sjøen eller som forfatter. Han har skrevet skuespill, romaner, noveller, barnebøker, sakprosa og journalistikk. Etter mange års fartstid både som sjømann og bryggearbeider har han også god oversikt over livet til sjøs. Den anerkjente danske forfatteren Carsten Jensen skrev for noen år siden romanen Vi, de druknede. Også den tok utgangspunkt i krigshandlinger til sjøs, og her hjemme betegnet VGs kritiker den som «En litterær maktdemonstrasjon av de helt sjeldne». Det er med andre ord to store litterære sjømenn som setter beina på Litteraturhusets scene denne kvelden.

Wergeland Litteraturhuset Med Jon Michelet og Carsten Jensen

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!