Sexarbeidere utfordrer sexkjøpsloven

Menneskerettigheter brukt til å utfordre nasjonal lovgivning, franske sexarbeideres juridiske kamp mot sin eget stat. Hva skjer om de franske sexarbeiderne vinner fram i EMD? Hva blir konsekvensene for Norge?

Icon of a placeSkram

Icon of a ticket

Gratis

Protest i paris
Foto: Astrid Renland

I desember 2019 inngav 265 sexarbeidere, i samarbeid med franske sexarbeiderorganisasjoner og helse- og rettighetsorganisasjoner, en klage mot franske myndigheter til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMK).

Ifølge sexarbeiderne bryter forbudet mot kjøp av sex som Frankrike innførte i 2016 deres grunnleggende rettigheter som frihet til å utøve en profesjonell aktivitet, retten til personlig autonomi og seksuell frihet, og retten til fysisk integritet og liv, og er i strid med EMK § 2 – retten til liv, § 3 – forbud mot tortur, og § 8 – retten til privatliv.

I april 2021 fastslo EMK at klagen var realitetsbehandlet.

31. august 2023 offentliggjorde EMK en avgjørelse som avviste franske myndigheters anmodning om å avvise klagen.

Samtidig anerkjente EMK begrunnelsen for klagen og nødvendigheten av debatten om de negative kostnadene ved kriminalisering for sexarbeidere.

Vi vet ikke hva utfallet blir. Men det er første gang at sexarbeidere bruker legaliseringsstrategier og menneskerettigheter i strategiske rettssaker for å utfordre nasjonal lovgivning.

Det er også første gang at rettighetene til sexarbeidere behandles i en internasjonal menneskerettighetsdomstol.

Tirsdag 25. juni inviterer Sex og Politikk og PION til seminar og samtale om bakgrunnen for klagen til EMK, prosessen og arbeidet bak, samt legaliseringsstrategier som virkemiddel for å sikre rettighetene til sosialt marginaliserte grupper. Konsekvensene for norsk rett og rettsanvendelsen vil også bli diskutert, med bakgrunn i om de franske sexarbeiderne vinner eller taper.

Med oss rundt bordet har vi blant andre Anaïs de Lenclos, Sarah-Marie Maffesoli og Noemie Gardais fra henholdsvis den franske sexarbeiderorganisasjonen STRASS, Doctors of the World og International Planned Parenthood Foundation. Fra Norge, professor May-Len Skilbrei, IKRS, Patricia Kaatee, Amnesty International Norge, Andrés Lekanger, PION, og Tor-Hugne Olsen, Sex og politikk.

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.


Vil du leie Skram?

Dette arrangementet finner sted i Skram. Skram er den nest største salen på Litteraturhuset, lokalisert i andre etasje.

Bilde av salen Skram på Litteraturhuset med tomme stolrader

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!