Saladindagene 2020

Sameksistens eller konflikt?

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Sameksistens eller konflikt?

I år er det 75 år siden 2. verdenskrig tok slutt. I 75 år har vi sagt «aldri mer». Likevel øker antisemittismen og islamofobien i Norge og resten av Europa.

I september i år demonstrerte den nynazistiske grupperingen Den nordiske motstandsbevegelsen utenfor synagogen i Oslo under den jødiske feiringen jom kippur. 8 prosent av nordmenn vil ikke ha jødiske naboer eller venner, viser en undersøkelse fra Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter. Hvordan forholder vi oss til dette voksende konfliktnivået?

Går vi til historien, ser vi hvordan perioder med fredelig sameksistens mellom ulike religiøse og etniske grupper har formet vår kultur. Einhart Lorenz’ bok Jødenes historie i Europa tar for seg den jødiske minoritetens bidrag til europeisk kultur og historie. Lorenz forteller om boka på Litteraturhuset onsdag 21. oktober.

Under det Osmanske riket på 1800-tallet var store deler av Midtøsten preget av fredelig sameksistens mellom muslimer, jøder og kristne, slik historieprofessor ved Rice University, Ussama Makdisi, dokumenterer i boka Age of Coexistence. Hva lå til grunn for denne utviklingen? Og hva kan vi lære av historien? Makdisi forteller om denne betydningsfulle historiske perioden i et digitalt foredrag 22. oktober.

Oppløsningen av det Osmanske riket fikk mange og vidtrekkende konsekvenser, og representerer av den grunn et viktig skifte i historien. Det er i denne viktige politiske perioden vi befinner oss i åpningen av Isabella Hammads kritikerroste debutroman Pariseren. Romanen er inspirert av Hammads egen familiehistorie. Under Saladindagene vil Hammad holde et nyskrevet foredrag der hun går dypere inn i tematikken fra romanen, og ser nærmere på begrep som «hjem» og «tilhørighet» ut fra sin posisjon som barn av en palestiner.

Årets Saladindager vil hovedsakelig foregå digitalt, med unntak av Jødenes historie i Europa (https://litteraturhuset.no/arrangement/saladindagene_2020/jodenes-historie-i-europa/) med Einhart Lorenz og Lange linjer i Midtøsten (https://litteraturhuset.no/arrangement/saladindagene_2020/lange-linjer-i-midtosten/) med Odd Karsten Tveit, som begge kun foregår fysisk på Litteraturhuset. De øvrige arrangementene er digitale, gratis og krever ingen påmelding. Det legges ut lenke til de digitale arrangementene i forkant.

Litteraturhuset Norli Litteraturhuset

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!