Saladindagene 2012

Korstogsretorikken i dag

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Korstogsretorikken i dag

Korstog. Tempelriddere. Wiens porter. Hellig krig. Martyrdom. Ord og vendinger vi kjenner fra korstogene og de etterfølgende krigene mellom kristne og muslimer. En periode av menneskehetens historie mange trodde var forbi. De siste tiårene har vist at det ikke var sånn.

Årets Saladindager arrangeres i kjølvannet av terrorangrepet 22. juli. Anders Behring Breiviks

politiske manifest er gjennomsyret av korstogsretorikk og historiske referanser som skal gi hans handlinger et evighetsperspektiv. Men Behring Breivik er ikke alene om å bruke denne retorikken. Kampen om Jerusalem er et referansepunkt for den jihadistiske bevegelsen, og det har gradvis spredd seg til samfunnsdebatten. Da George W. Bush i etterdønningene av 11. september 2001 brukte begrepet korstog, vakte det oppsikt. Siden den gang har slike referanser blitt gjentatt på nettet, i aviser, av politikere og akademikere. Korstogene er blitt en del av samtida.

Til årets Saladindager har vi invitert religionsforskere, historikere og forfattere fra hele verden. De skal belyse og diskutere korstogsretorikken i samtiden og det sentrale premisset for denne – ideen om en essensiell forskjell. Er virkelig kristendommen og islam grunnleggende ulike i sin kulturelle og politiske historie, og hva består i så tilfelle den forskjellen i?

Deltakere:

Şener Aktürk

Michael Sells

Trond Berg Eriksen

Bruce Lawrence

miriam cooke

Åsne Seierstad

Lisa Bjurwald

Dick Harrison

Shlomo Sand

Litteraturhuset

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!