Saladindagene 2009

Saladindager på Litteraturhuset

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Saladindager på Litteraturhuset

Fredag 2. oktober i 1187, 27 rajab i år 583 etter hidjra, på den dagen muslimene feiret profetens nattreise til Al-Quds, gjorde Saladin sitt inntog i Den hellige byen, nesten uten kamp. Men ikke nok med det: Han besluttet at ingen korsfarer eller noen av de kristne i byen skulle forfølges eller krenkes, og han klarte å gjennomføre det. Det ble satt ut vakter rundt Den hellige gravs kirke og andre ikke-muslimske hellige steder. Saladin oppfordret frankerne til å bli, og inviterte fordrevne jødiske familier til å
vende tilbake. Han lot Al-Aqsa, som var omgjort til kirke, igjen bli moské etter at veggene var blitt stenket med rosenvann. Deretter slapp han slavene i byen fri, uten å ta betaling, før han proklamerte at han heller ikke ville heve løsesummen for de rikeste.
Noen av hans nærmeste protesterte høylytt. Saladin svarte dem med at «overalt vil de
kristne minnes de velgjerningene som vi har øst utover dem.» – Fra Thorvald Steens avslutningstale på Wergelandkonferansen.

Etter erobringen av Jerusalem lot hærføreren Saladin både jøder, kristne og muslimer
fritt praktisere sin religion i den hellige byen. Med Saladin som
forsoner i tankene foreslo den norske forfatteren Thorvald Steen på Wergelandkonferansen 2008 å lage en internasjonal Saladindag. Forfattere, religiøse ledere og intellektuelle som deltok på konferansen ønsket straks forslaget velkommen. Nå ønsker Litteraturhuset velkommen til fire dager med foredrag, nyskrevet teater, forfatterkveld og samtaler.

Deltagere:

Thorvald Steen (f.1954) er blant Norges mest internasjonalt orienterte forfattere. Han har skrevet om historiske skikkelser som Saladin og Snorre så vel som samtidsromaner,
barnebøker, essays og dramatikk. Steen har ledet for Forfatterforeningen og sittet i Norsk P.E.N.s styre. Han er oversatt til 20 språk.

Tom Remlov (f. 1949) er direktør ved Den norske opera og ballett.
Han er utdannet innen teaterregi i London, hvor han også har virket som
skuespiller. Remlov har tidligere vært teatersjef ved Den Nationale Scene i
Bergen, og direktør for Norsk Film A/S.

Tariq Ali (f. 1943) er verdenskjenthistoriker, forfatter, filmskaper og politisk aktivist.

Jan Guillou (f. 1944) er en av Sveriges mest leste forfattere, og en profilert kommentator og samfunnsdebattant. Han er verdenskjent for spionromanene
om Carl Hamilton og bokserien om tempelridderen Arn. Guillou har bakgrunn som journalist og har også skrevet en lang rekke sakprosabøker.

David Zonshein (f. 1973) er styreleder i foreningen Courage to Refuse og en dekorert offiser i det israelske forsvaret.

Litteraturhuset

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!