Saklig poesi: Gaffadiktene

Saklig søndag spesial med Espen Stueland

Portrett av Espen Stueland
Foto: Baard Henriksen/Oktober forlag

I fjor utga Espen Stueland sakpoesi-boka Gaffadiktene. Denne søndagen strekker vi derfor sakprosasjangeren en smule og inviterer til kombinert foredrag og diktopplesning!

Sakpoesi-begrepet fikk mye oppmerksomhet da Stueland i 2019 utga den kritikerroste Eilert Sundt-tilstanden. Stueland har valgt å kalle både denne og fjorårets utgivelse Gaffadiktene for sakpoesi – hva ligger i denne sjangerbetegnelsen? Hvordan arbeider han med kilder når det er sakpoesi, og hvordan skiller det å skrive sakpoesi seg fra det å skrive tradisjonell lyrikk? Og hvorfor akkurat gaffatape?

Med utgangspunkt i gaffatapens stadig utvidede bruksområder, løfter Stueland med Gaffadiktene frem gamle dyder, som vedlikehold og reparasjon. I store sveip og minutiøse undersøkelser beveger han seg fra enkel flikking i hjemmet via livsviktige justeringer på måneferdene til de store vedlikeholdsetterslepene som utløste Alexander Kielland-ulykken.

Vil du utfordre din forestilling om hva en poesibok, eller for den saks skyld en sakprosabok, kan være, har du sjansen denne søndagen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!