Robert Bly - amerikas store poet

Introduksjon ved Jan Erik Vold

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Amerikanske Robert Bly regnes som en av etterkrigstidens største poeter. Han har spilt en stor rolle i utviklingen av den amerikanske lyrikken, og har mottatt flere priser for sitt lange forfatterskap. I år mottar han den svenske Tranströmerprisen for sin evne til å fornye diktningen, og for sin poesi som juryen hevder vel så gjerne hører hjemme i ”hverdagens potetåker som i mytenes muldvarpsganger”. Prisen deles ut den 9. mai i Sverige, og den 14. mai kommer Bly til Litteraturhuset. Bly gis en fyldig introduksjon av Jan Erik Vold som også vil lese noen av Blys dikt på norsk.

Robert Bly ble født den 23. desember 1926, og er bosatt i Minnesota, USA. Han debuterte med diktsamlingen Silence in the Snowy Fields i 1962 og har senere bidratt til over 40 diktsamlinger. Han har også oversatt og presentert en rekke forfattere for et amerikansk publikum. Han er selv oversatt til norsk ved flere anledninger, først av Olav H. Hauge som var en nær venn av Bly, og senere av Helge Torvund i samlingen Morgondikt (1999). Også på svensk finnes det flere oversettelser av Bly, og brevvekslingen mellom ham og Tomas Tranströmer er utgitt i boken Air-mail: brev 1964-1990. Blys diktning er preget av metaforer, realisme, myter og psykologi.

Robert Bly står også bak et betydningsfullt oversetterarbeid. Hans foreldre kom fra Bleie i Hardanger, og i 1952 fikk han et Fulbright-stipend for å dra til Norge og oversette norsk poesi til engelsk. Her fant han ikke bare forfattere som Ibsen, Hamsun og Olav H. Hauge, men ble også kjent med – for et amerikansk publikum – et helt nye litterære innflytelser som Pablo Neruda, Tomas Tranströmer, Gunnar Eklöf, Cesar Vallejo og Antonio Machado. Blys arbeid med å introdusere disse og andre forfattere for amerikanske lesere har spilt en betydelig rolle for den amerikanske poesiens utvikling.

Naturen sentral i Robert Blys poesi. I sin tidlige diktning markerer han et skille i amerikansk poesi der han går bort fra tenkningen om mennesket som en isolert og opphøyet størrelse som er lukket inne i sin egen bevissthet. Han ser på mennesket som en del av den større naturen, og likeens må diktningen være åpen, spontan og direkte.

Blys forfatterskap strekker seg fra denne tiltrekningen mot naturen og det indre, psykologiske mennesket, til en poesi som viser et sterkt politisk engasjement. Hans diktsamling The Light Around the Body inneholder en rekke politiske dikt mot amerikansk krigføring i Vietnam, og Bly var også med å starte opp organisasjonen ”American Writers Against the Vietnam War”.

I sin senere diktning, blant annet i samlingen Morning Poems, viser Bly seg som en innsiktsfull og sterkt personlig poet. Times Literary Supplement omtaler denne boken som Blys absolutt beste: ”This book offers much that is touching and wise, and these poems seem a culmination of a journey away from the cant of so many of Bly’s earlier poems, a journey towards humility, simplicity and ease, culminating here in verse of unusual grace and humanity.” Flere av diktene fra denne samlingen finnes i Helge Torvund oversettelse fra 1999.

Vinterettermiddag ved innsjøen
Til Owen

Svarte trestammar, svarte greiner, og kvit snø.
Ingen i nærleiken, klokka er fem, under null,
seint i januar. Ingen fuglar. Ingen vind.
Du kikkar, og livet ditt har liksom stoppa opp. Kanskje.

du døydde tidlegare i dag. Men den tynne
månen seier nei. Trea seier: ”Det har vore slik
før, ofte. Det er kaldt, men stille.” Me har opplevd
dette før, mellom dei lurvete saksarene medan dei

drog skinndøra på plass. Ei røyst seier: ”Det er gammalt. Du kjem
aldri til å sjå dette igjen, slik som det er nå, for
nett i dag opplevde du at nokon gav deg
livet og sa: ’Bli her så lenge du vil.’”

Snøen og dei svarte trea tek ein pause, for å sjå om me
er klare til å gå tilbake til den stilla. ”Ikkje ennå.”

Fra samlingen Morgondikt (Samlaget, 1999), oversatt av Helge Torvund.

Billetter kan kjøpes på Billettservice http://www.billettservice.no/html/artist.htmI?l=NO&artist=ROBERT+BLY

Wergeland Litteraturhuset Introduksjon ved Jan Erik Vold

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!