Rapportlansering: fra fossile subsidier til klimafinansiering

Visste du at Norge har subsidiert oljenæringen med mange titalls milliarder skattekroner de siste årene? Velkommen til frokost og rapportlansering

Banner

Litteraturhuset, Wergeland, 1. etasje
Frokost serveres fra kl. 07.30

2023 var det varmeste året noen gang målt. Verden må raskt omstilles bort fra fossil energi om vi skal ha noen sjanse til å nå klimamålene og unngå massive tap av menneskeliv.

Utviklingsland trenger omtrent 1000 milliarder dollar årlig i internasjonal støtte for å nå klimamålene sine og tilpasse seg et nytt og farligere klima. Norges rettferdige andel av dette, ligger et sted mellom 65 og 74 milliarder kroner årlig. Globalt er det behov for en tidobling i finansiering fra dagens nivå.

Men selv om behovene er store, nøden økende og tiden er knapp, er disse pengene fullt mulig å finne. I 2022 alene ble fossil energi subsidiert med omtrent 1581 milliarder dollar globalt.

Vista Analyse finner at det gjennom oljeskattepakka også forekom fossile subsidier i Norge, som staten har tapt flere titalls milliarder av kroner på. Men rapporten finner også at deler av pakken kan reverseres, og på den måten frigjøre mange milliarder til klimafinansiering. Spørsmålet er bare om politikerne er villige til å prioritere det?

Program:

  • Presentasjon av rapporten “From Fossil Fuel Subsidies to International Climate Finance, An investigation into the fossil subsidies of the Norwegian oil tax package”, Åsmund Sunde Valseth, Vista Analyse.
  • Rapporten overrekkes klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen, som svarer på hvordan regjeringen jobber med å skifte finansieringsstrømmer for å nå klimamålene.
  • Panelsamtale med Andreas Bjelland Eriksen og stortingspolitiker Kari Elisabeth Kaski fra SV, og stortingspolitikere fra Høyre og Venstre. Klimarådgiver i Kirkens Nødhjelp Matilde Angeltveit styrer ordet.
  • Avsluttende ord fra generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Dagfinn Høybråten.

Arrangementet streames.

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.


Vil du leie Wergeland?

Dette arrangementet finner sted i Wergeland. Wergeland er Litteraturhusets storstue, med amfi og stolrader.

Bilde av Litteraturhusets hovedsal Wergeland

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!