Plutselig samisk

Mats Jonsson og Nora Dåsnes

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Mats Jonsson og Nora Dåsnes

I voksen alder oppdager Mats Jonsson at han stammer fra en skogssame-slekt i Malå-traktene, noe familien aldri har snakket om. I den grafiske romanen Da vi var samer beskriver han arbeidet med å nøste i egen familiehistorie, og samtidig i den samiske historien i Sverige.

Da vi var samer (til norsk ved Rune Rogndokken Moen) er en storslått slektskrønike om identitetsberøvelse og skam, og et omfattende verk om den svenske statens målrettede politikk for å fortrenge de samiske gruppene, et bevisst kulturelt folkemord. Men det er også en dypt personlig fortelling om å gjenoppdage skjulte sider av egen familie og skulle finne seg til rette i en ny identitet.

Mats Jonsson er forfatter av en rekke kritikerroste selvbiografiske grafiske romaner, og har som uttalt mål å skildre hele livet sitt i grafisk romanform. Han skriver også barnebøker og tegner regelmessig i avisa Arbetet. Da vi var samer fikk stor oppmerksomhet i Sverige, og ble nominert til Augustpriset 2021.

På Litteraturhuset møter Jonsson forfatter og illustratør Nora Dåsnes. Hun mottok nylig Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris for sin grafiske roman Ubesvart anrop. Nå møter hun Jonsson til en samtale om å fortelle i bilder, om familiehistorie, kulturelt folkemord, og om å være nysame.

Samtalen er søttet av Sametinget.

Litteraturhuset Berner (u. et) Historie Skjønnlitteratur https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/plutselig_samisk_moete_med_mats_jonsson Alt dette er min heim

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!