Plagiat eller hommage?

Med Vigdis Hjorth, Peter Strassegger, Stine Helén Pettersen og Morten Myklebust

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Med Vigdis Hjorth, Peter Strassegger, Stine Helén Pettersen og Morten Myklebust

Hvor går grensen mellom hommage og plagiat, parafrasering og stjeling? Møt en plagiatanklaget forfatter, en psykolog og forfatter med sitatangst, en opphavsrettsjurist og en musikalsk åndstyv som utfordrer myten om kunstneren som isolert geni.

Bør det stilles større krav til forlagene og forfatterne om å gjennomgå bøkene som publiseres med øye for plagiering, eller bør vi i stedet gi kunsten større frihet og tillate lån mellom forfatterkollegaer? Kan man eie et musikalsk intervall, en sound?

Vigdis Hjorth er blant forfatterne som alltid har lent seg tungt på litterære og filosofiske forbilder, og ble i forbindelse med utgivelsen Tredje person entall anklaget for å ha plagiert W. G. Sebald. Hun «innrømmet» forholdet og påpekte at Sebald selv hadde gjort seg skyldig i det samme. Hennes siste roman, Henrik Falk, er også skrevet fritt etter Henrik Ibsens Hedda Gabler.

Psykolog og forfatter Peter Strassegger beskriver i essayet «Plagiatangst. Et kognitivt-skjønnlitterært eksperiment» hvordan han har forsøkt – og i overveldende grad lykkes med – å plante plagiat i seg selv. Kveldens juridiske ekspertise leveres av Karpe-advokat Stine Helén Pettersen, som har opphavsrett i musikk og kultur som sitt spesialfelt.

Hør Hjorth, Strassegger og Pettersen i samtale med musiker Morten Myklebust, som også vil by på plagierte klassikere.

Litteraturhuset Wergeland https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/plagiat_eller_hommage

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!