Pestlitteratur: «Svartedauen»

Arnhild Skre om Theodor Kittelsen

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Arnhild Skre om Theodor Kittelsen

Theodor Kittelsen var både maler, illustratør og forfatter, og er kanskje aller mest kjent for illustrasjonene til eventyrsamlingene til Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe, et samarbeid som varte i 29 år.

Kunstnerskapet hans blander historie, nasjonalromantikk og folketro i skjønn forening. Dikt- og bildeboka Svartedauen fra 1900 er et typisk eksempel: Her skildres pestbølgen som rammet Norge fra 1349 til midt på 1600-tallet, i dikt og illustrasjoner basert på norske folkesagn. Pesta, personifiseringen av pandemien, er en gammel kjerring som går fra gård til gård og sprer død og ulykke til de som bor der. Samlingen illustrerer den store skrekken svartedauden vekket, men framstiller henne også som en mystisk og til tider humoristisk skikkelse.

Arnhild Skre er journalist og forfatter, og har blant annet skrevet biografien Th Kittelsen – Askeladd og troll. Nå gir hun en innføring i Kittelsens forfatterskap, med særlig vekt på Svartedauen. Før og etter foredraget leser skuespiller Petter Winther Kittelsen-diktene «Pesta kommer» og «Hun farer landet rundt».

Litteraturhusets serie om pestlitteratur tar for seg utvalgte litterære verk om pest og sykdom, og hvordan historiske pandemier har påvirket litteraturen.

Litteraturhuset Digitalt Gratis - digitalt Litteraturhuset strømmer pestlitteratur

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!