vei

Filmvisning med innledning av Maja Hrgović

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Den bosniske regissøren Jasmila Zbanić fikk knallkritikker for spillefilmen På vei da den kom i 2010. Filmen forteller historien om det unge paret Luna og Amar som lever et moderne liv i storbyen Sarajevo og planlegger en framtid sammen, til tross for at de begge er preget av krigens opplevelser. Tilfeldigheter gjør at Amar trekkes inn i et islamsk fundamentalistisk miljø, og påvirkningen derfra får store konsekvenser for det livet de lever.

Også Zbanićs film fra 2006, Grbavica, vakte stor oppsikt da den kom. Her fortelles det om en mor og et barn som må leve med den vanskelige sannheten om at barnet er unnfanget ved en av de mange voldtektene begått av serbiske soldater mot bosniske kvinner i krigsårene. Filmen ble premiert med Gullbjørnen ved filmfestivalen i Berlin i 2006.

«En stor ære», svarte den kroatiske forfatteren Maja Hrgović på forespørselen om hun kunne tenke seg å introdusere filmen på Litteraturhusets balkanske dager. Hrgović har fulgt regissør Zbanićs arbeid i en årrekke og er en stor fan.

Filmen har bosnisk tale, engelsk teksting og varer i 1 time og 40 minutter.

FOTO: Fidalgo

HALLO BALKAN
Arrangementet inngår i Litteraturhusets satsning Hallo Balkan, som går over fem dager fra onsdag 6.- til søndag 10. mai. I år er det tjue år siden Bosniakrigen ble avsluttet. Hva skjer med litteraturen på Balkan? Hvilke forfattere leder an, hva skriver de om og i hvilke sjangre?

Les mer om Hallo Balkan her (/balkan)

Wergeland Litteraturhuset Filmvisning med innledning av Maja Hrgović

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!