Oss mot verden

Douglas Stuart og Mattis Øybø

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Douglas Stuart og Mattis Øybø

Douglas Stuart entret bokverdenen med et brak i 2020. Debutromanen om Shuggie Bain og moren Agnes, om alkoholisme, thatcherisme og morskjærlighet, høstet lovord fra kritikere verden over og ble belønnet med den gjeve Bookerprisen.

Nå er Stuart aktuell med romanen Unge Mungo (til norsk ved Hilde Stubhaug), som foregår i et liknende landskap: Vi befinner oss i et dårlig strøk av Glasgow på 90-tallet, og hovedpersonen har også her to eldre søsken og en mor som drikker. Denne gangen er hovedpersonen en annen: Han heter Mungo, han er 15 år, og forsøker å finne ut av hvorfor han ikke er som de andre.

I Unge Mungo finner vi det samme rike språket og ømheten for menneskene som vi kjenner fra Stuarts første roman. Han er ikke redd for å vise fram de mørkeste og vondeste sidene av livet. Denne gangen tar han oss med på en skjebnesvanger fisketur der to karer skal gjøre Mungo til en mann, til kampene mellom protestantene og katolikkene og til den lange og seige kampen for arbeiderklassebarna som forsøker å komme seg vekk og til noe bedre.

Men først og fremst skriver Stuart fram et rått og vakkert kjærlighetsforhold mellom Mungo og nabogutten James, som finner sammen på tvers av religiøse skillelinjer og lokalsamfunnets strenge rammer for maskulinitet og seksualitet.

Når Douglas Stuart endelig kan gjeste Norge og Litteraturhuset, møter han forfatter og redaktør Mattis Øybø til samtale om oppvekst, klasse og den store kjærligheten.

Samtalen vil foregå på engelsk.

Litteraturhuset Wergeland https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/oss_mot_verden__us_against_the_world_douglas_stuart__mattis_oeyboe Forfattersamtale Direkte fra litteraturhuset Engelskspråklige arrangement

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!