Opprørere, profeter, rockestjerner: tre århundrer med mangfold av stemmer i ukrainsk litteratur.

I dette foredraget vil Dr. Iryna Shuvalova, en poet, oversetter og forsker fra Ukraina, gi deg en smakebit på rikdommen av stemmer og historier ukrainsk litteratur har å tilby.

Person med blå briller

Drevet inn i det globale søkelyset av Russlands fullskala invasjon av Ukraina i 2022, kan ukrainsk litteratur likevel tilby mye mer utover den utvilsomt kraftige kommentaren til den pågående russiske aggresjonen.

Det er en litteratur full av bemerkelsesverdige og mangfoldige stemmer og uforglemmelige historier. En begavet gutt født inn i et liv i fattigdom og livegenskap i en liten landsby blir en ledende litterære skikkelse i sin tid. En tysktalende feminist fra en aristokratisk familie bringer sterke stemmer fra ukonvensjonelle kvinner til historiene hennes. En jiddisk forfatter fanger de daglige gledene og sorgene til den jødiske befolkningen i en liten ukrainsk by før han flykter fra pogromer og immigrerer til New York. En lærd av krim-tatarisk avstamning med ekspertise på over 30 språk utforsker sin homoseksualitet gjennom orientalistisk poesi.

I århundrer har ukrainsk litteratur hardnakket stått i mot forsøk på å bringe den til taushet, fra forbudene mot bøker på ukrainsk i det russiske imperiet til Stalins store terror som utslettet en hel generasjon ukrainske forfattere. Til tross for disse enorme utfordringene har ukrainere produsert et rikt og fascinerende arbeid som nå blir stadig mer tilgjengelig i oversettelse.

I dette foredraget vil Dr. Iryna Shuvalova, en poet, oversetter og forsker fra Ukraina, gi deg en smakebit på rikdommen av stemmer og historier ukrainsk litteratur har å tilby.

Denne begivenheten er en del av en serie forelesninger om Ukrainas historie og kultur. Arrangert av Den Ukrainske Forening i Norge i samarbeid med UiO. Støttet av Fritt Ord, Bergesensstiftelsen og Kulturdirektoratet.

Arrangementet vil også bli streamet.

NB! Påmelding er nødvendig for fysisk oppmøte på Litteraturhuset.

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.


Vil du leie Skram?

Dette arrangementet finner sted i Skram. Skram er den nest største salen på Litteraturhuset, lokalisert i andre etasje.

Bilde av salen Skram på Litteraturhuset med tomme stolrader

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!