Opium ombord

Med Amitav Ghosh og Marte Spurkland

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Det er tidlig på 1800-tallet. Kineserne eksporterer porselen, silke, krydder og te. For å ha noe å betale med begynner engelskmennene storproduksjon av opium i India, og i India sulter bøndene som engelskmennene tvinger til å dyrke valmuer i stedet for mat. Så bestemmer kineserne seg for at de ikke vil importere mer opium. De har fått nok. Da går England til krig.

Amitav Ghosh regnes som en av Indias viktigste forfattere og har vært toneangivende i den såkalte anglo-indiske boomen. I sin romantrilogi om båten «Ibis», en båt i opiumens tjeneste, er det de såkalte opiumskrigene som utgjør det historiske bakteppet. Seriens første bok, Et hav av valmuer, kom ut i 2008, og Ghosh ble da blant annet shortlisted til Man Booker Prize. Den fikk også NRKs anmelder Marta Norheim til å hevde at «den indiske forfattaren Amitav Ghosh har skrive ein roman som har alt».

Nå kommer andre bind ut på norsk, som har fått tittelen En elv av røyk. Her er «Ibis» kommet fram til Kanton, en fortapt by som snart skal gå under i krigen. Men før det: Hvem er menneskene som bor der?

Marte Spurkland er sakprosaforfatter og featurejournalist i VG. Hun snakker med Amitav Ghosh om hans historiske romaner, båtliv og opiumshandel. Arrangementet foregår på engelsk.

Wergeland Litteraturhuset Med Amitav Ghosh og Marte Spurkland

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!