Om rasetenkning

Saklig søndag med Jon Røyne Kyllingstad

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Saklig søndag med Jon Røyne Kyllingstad

Gjennom flere hundre år har forestillinger om menneskeraser blitt brukt til å forsvare kolonialisme, slaveri og folkemord. De samme forestillingene har også gitt seg utslag i måten samfunn er organisert på – fra skolevesen til eiendomsforvaltning og medisin.

Jon Røyne Kyllingstad er historiker og jobber ved Kulturhistorisk museums avdeling for universitets- og vitenskapshistorie. I boken Rase: en vitenskapshistorie viser han at forskjellige vitenskapsdisipliner har vært brukt – og latt seg bruke – til å forsvare og forklare et biologisk hierarki der mennesker av forskjellig herkomst har ulik verdi.

Også i norsk vitenskapshistorie finnes det tunge innslag av rasetenkning, en ofte oversett del av vår akademiske arv som Kyllingstad trekker frem i lyset denne søndagen. Vel møtt til et spennende foredrag.

Norli Litteraturhuset Litteraturhuset Skram Hent ut gratisbillett for å være sikret plass https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/om_rasetenkning_saklig_soendag_med_jon_roeyne_kyllingstad Historie Naturvitenskap og teknologi Politikk og samfunn

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!