Om den historiske kampen mot rasisme og fascisme

Saklig søndag med Jonas Bals

Icon of a place

Icon of an id badge

Arrangert avLitteraturhuset

Saklig søndag med Jonas Bals

I sin nye bok Våre kamper skriver forfatter Jonas Bals om fascismens og rasismens røtter. Han skildrer kolonialismen, den amerikanske borgerkrigen og Ku Klux Klan, før han retter blikket mot Italia, Russland, Tyskland, Spania og Norge. Vi møter de unge arbeiderne som organiserte motstanden og som jagde fascistene vekk fra norske bygater, ledet av blant andre Einar Gerhardsen.

Arbeiderbevegelsen utviklet i 1920- og 30-årene også en krisepolitikk for å demme opp for den sosiale nøden, og sammen med borgerlige antifascister styrket de oppslutningen om demokratiet. I 1936 dro mange nordmenn for å slåss mot fascismen i den spanske borgerkrigen. Da Hitler, Mussolini og Franco vant, ble det åpenbart at en ny verdenskrig var uunngåelig – og 9. april 1940 ble Norge okkupert av nazister.

Jonas Bals gjør denne historien levende og relevant for oss, i en tid der fascismen igjen er på fremmarsj. For hvordan kan fascismen bekjempes? Få med deg hans foredrag denne søndagen.

Norli Litteraturhuset Litteraturhuset Skram (2. et) https://litteraturhuset.ticketco.events/no/nb/e/om_den_historiske_kampen_mot_rasisme_og_fascisme_saklig_soendag_med_jonas_bals Saklig søndag Politikk og samfunn

Andre anbefalte arrangementer

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!