Nygaard-saken henlagt: Ytringsfrihet prøve

Norsk PEN inviterer til samtale

Icon of a placeNedjma

Icon of an id badge

Arrangert avNorsk PEN

Icon of a ticket

Gratis

Nygaard

Henleggelsen av William Nygaard-saken 9. april i år har møtt kraftige reaksjoner fra et samlet ytringsfrihetsfelt. Norske skribentorganisasjoner, forlag og menneskerettighetsorganisasjoner omtaler beslutningen en stor skuffelse og et nederlag for det frie ord.

Hvor står saken nå? Hva vet vi om politiets innsats? Hva skal til for at Riksadvokaten tar Nygaards anke til følge, og hva har det å si for ytringsrommet i Norge dersom punktum nå er satt?

Norsk PEN inviterer til samtale onsdag 15. mai, kl. 19:30, på Nedjma, Litteraturhuset i Oslo. Dørene åpner for mingling kl 19:30, og samtalen starter kl. 20:00.

I samtalen deltar:

- Odd Isungset, gravejournalist og forfatter av boken «Blodspora frå Dagaliveien: Rushdie-saka og attentatet mot William Nygaard»

- Trine Skei Grande, direktør i Forleggerforeningen

- Harald Stanghelle, kommentator og tidl. redaktør

- Mahmoud Farahmand, stortingsrepresentant, Høyre

- Møteleder: Ann-Magrit Austenå, Norsk PENs styreleder

KORT OM SAKEN

Forlegger og daværende forlagsdirektør i Aschehoug William Nygaard ble skutt tre ganger utenfor sitt eget hjem i Oslo 11. oktober 1993. Drapsforsøket ble raskt koblet opp mot Salman Rushdies bok «Sataniske vers», hvor Nygaard utga boken. Kort tid før hadde Irans leder, ayatolla Khomeini, avsagt en dødsdom (fatwa) over forfatteren, og alle hans forleggere og oversettere. Etter flere års etterforskning ble saken først henlagt av politiet i 2007, men gjenopptatt i 2009 etter at det ble rettet kritikk mot politiets etterforskning. Kripos fikk da ansvaret for etterforskningen. I 2018, bare uker før saken ble foreldet, ble to personer siktet av Kripos for medvirkning til attentatet og angrep på sentrale samfunnsverdier. I november 2021 ble de siktede avslørt: den ene er libaneseren Khaled Moussawi og den andre er en iraner som var diplomat ved Irans ambassade i Oslo i 1993. 9. april 2024 ble saken henlagt av statsadvokaten i Oslo på bevisets stilling

Den enkelte arrangør er ansvarlig for arrangement og tekst, innhenting av fototillatelse og fotokreditering. For spørsmål om innhold, deltakere eller andre detaljer, ta kontakt direkte med arrangøren.


Vil du leie Nedjma?

Dette arrangementet finner sted i Nedjma. Nedjma er en mellomstor sal i Litteraturhusets tredje etasje.

Bilde av salen Nedjma i 3. etasje på Litteraturhuset med tomme stolrader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev – og få spennende nyheter og arrangementer i innboksen hver uke!